„Звезден полет” – космически приключения и любов

„Звезден полет” (изд. Сиела) на Мелиса Сандърс е идеалното четиво, ако ви се е причело нещо не твърде ангажиращо, което включва космически пътувания, преследвания, пирати и тийн любовна история.

Солара Брукс и Доран Сполдинг са 18-годишни и това май е единственото общо нещо между двамата. Героинята на Солара е от печените момичета, които могат сами да се грижат за себе си (тя е отличен механик) и благодарение на острия си език, не остава длъжна никому. След известни проблеми със закона, е решила да потърси нов живот в далечните райони на галактиката, където ще бъде ценена за уменията си, а не заради произхода и общественото си положение. Доран е нейна противоположност – галеник на съдбата, наследник на енергийния магнат Сполдинг, чийто житейски път, постлан с големи бизнес сделки и лукс, изглежда предначертан. Освен това (каква изненада!) е високомерен, разглезен и надут досадник. 

Случайността среща двамата и за да си осигури билет до покрайнините на галактиката, Солара става прислужница на Доран. Скоро нещата буквално се обръщат и двамата се озовават на „Банши“ -кораб-развалина със съмнителен екипаж, който крие свои собствени тайни. Не след дълго най-страховитият космически пират е по следите на тази симпатична компания, докато Доран се опитва да разбере в каква конспирация го е забъркал баща му, а Солара иска просто да оцелее. При тези обстоятелства приключенията са гарантирани.

Със „Звезден полет“ Мелиса Ландърс не предлага нищо оригинално, но книгата е умело написана за целевата си аудитория (излиза в поредицата „Сиела тийн“). Освен щедрата доза приключения на космически фон, Ландърс прокарва и по-сериозни въпроси. Как да придам смисъл на живота си? В какво съм истински добър? Как да преценя кой е истински приятел? На кого мога да имам доверие? Докъде се простират границите ми? Как да позная истинската си любов? Все въпроси, които отчаяно се опитваш да си изясниш като тийнейджър. Така за Доран и Солара пътуването към покрайнините на космоса е пътуване към любовта и смисъла на живота.

По-романтичните читатели също няма да останат разочаровани. Задължителната за тийн романите любовна история не липсва, а тук са даже две, ако включим и Кейн и Касия. Еволюцията на отношенията между Солара и Доран и непрестанния им дуел с хапливи реплики са свежа нотка в сюжета. Признавам, че не е трудно да се забележи аналогията с отношенията тип „котка и куче“ между Хан Соло и принцеса Лея (Ландърс е заклет фен на „Междузвездни войни“).

Сред отличните попадения на авторката е шареният екипаж на „Банши“ – сбор от очарователни откачалки, всеки с отличителен характер и мрачни тайни в миналото си, до които Солара и Доран могат да достигнат само ако заслужат тяхното уважение и доверие. Точно това се случва след множеството съвместни битки и изпитания и разрасналият се екипаж е готов за следващи приключения. Което е отлична предпоставка за вълнуваща втора част, каквато изглежда е идеята.

Автор: Лора Филипова