Зомби ваканция край езерото Мистерия

В „Мортина и ваканцията на езерото Мистерия“ (изд. Кибеа) – третата книга на Барбара Кантини, симпатичното зомби момиченце е поканено да прекара няколко дни заедно с леля си Упокойна, прачичо си и хрътката Скръбен на гости при леля Вещиана и досадния братовчед Дилбърт. Багажът е събран, всички са натоварени в пребоядисан в черно камион за сладолед и скоро не-съвсем-мъртвите роднини се забавляват край езерото Мистерия.

Ваканцията върви добре до момента, в който мъж в сив костюм не оставя обявление, че вила Финтифлюшка ще бъде продадена на търг, ако не се появи наследник на привидно изоставения имот. Групичката от зомби персонажи трябва да впрегне сили, да прояви изобретателност и смелост, за да запази вилата. За читателите остава само да проследят с удоволствие и усмивки дали планът им ще успее.

С всяка следваща книга за момиченцето зомби, италианката Барбара Кантини представя все по-добре разказани и нарисувани истории. Текстовете й стават по-четивни, с по-голяма интрига и с повече чувство за хумор, което тя явно по начало притежава, но незнайно защо не разкрива напълно в първата книга. Възрастните читатели неизбежно ще ги побият тръпки от посещението на леля Вещиана при общинския чиновник, най-вече заради безумието на бюрокрацията, от което явно не могат да се отърват дори зомбитата. 🙂

В илюстрациите се появяват все повече любопитни и хумористични забележки и детайли, а второстепенни герои като хрътката Скръбен, мишокът Гнилчо и паякът Вартимей, получават все по-значимо място в сюжета и илюстрациите, което обогатява читателското преживяване.

Кантини не спира да провокира и наблюдателността на читателите: ако „внимавате в картинките“ по стените на илюстрациите, може да забележите някои известни личности от готическата литература. Специално в „Мортина и ваканцията на езерото Мистерия“ илюстраторката е скрила закачка с известна картина на Густав Климт. Ако я забележите, не се колебайте да използвате възможността да покажете на децата си нейна репродукция и да им разкажете нещичко за гениалния художник.

За 8-годишната ми дъщеря провокативната поредица за Мортина е сред предпочитаните и, когато скучае, много често избира именно тези книги за препрочитане. Мисля, че това се дължи най-вече на интригуващите илюстрации, в които всеки път забелязва нови и нови подробности.

Макар и за много възрастни идеята за детска книга с главна героиня зомби да звучи странно и отблъскващо, на практика Кантини е успяла да улови свежа формула, която привлича децата да четат и да се забавляват. Поредицата е подходяща и за неуверени читатели, които вече могат да четат, но все още предпочитат кратките и богато илюстрирани истории. А за успокоение на строгите възрастни, накрая винаги има жизнеутвърждаващо послание. Например:

„По-добре мъртви отвън, отколкото отвътре!“.

Преводът е на Вера Петрова, а изданието е съобразено с възрастта на читателите си – твърди корици, плътна хартия, пълноцветни илюстрации и внимание при детайлите на художественото оформление.

Не пропускайте да прочетете и ревютата за първата и втората книга.

 

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.