Знания и забавления във „Всичко за митологията”

Какво са митовете? Казано накратко, те са приказки. В случая с митовете аз обаче предпочитам по-дългия отговор. Затова с удоволствие се зарових във „Всичко за митологията” (изд. Егмонт България) – да си припомня някои забравени факти за различните митологии, богове и геройски подвизи, както и да науча нови.

„Всичко за митологията“ ще ви разкаже интересни факти за древногръцките, римските, индуските, викингските, японските и какви ли още не богове, герои, митологични същества и чудовища. Ще ви разкаже за техните семейни вражди и епични битки и ще получите кратък курс по ориентиране в оплетеното родословие на гръцките богове и герои, което е в състояние да отчае всеки нормален човек. Авторите не подминават и различните митологични създания и чудовища, които са истинско пиршество на въображението. И ако кентаврите, грифоните и сфинксът са ни добре познати, то какво ще кажете за слон с осем хобота или викингския Слейпнир – митичния кон с осем крака?

Традиционно за тази поредица на NG Kids накрая присъстват забавления с митовете. Например, ще разберете кои съвременни филми и игри използват за основа древни митове и образи на митологични герои и ще получите указания как да измислите собствено митологично създание.

Автор, както и на „Всичко за динозаврите”, е Блейк Хоуна, а на помощ му се е притекла д-р Адриан Мейър, която изучава скрития смисъл на древните митове. Илюстратори са Гонзало Ордонес и Маргарет Солтър, а резултатът от услията на целия екип е повече от чудесен.

Митовете могат да са неизчерпаем източник на знания и забавления и „Всичко за митологията“ ще ви предложи и от двете в изобилие. А вероятно ще стане и причина да се заровите по-подробно в различните митове по света чрез художествени книги, енциклопедии, филми или игри.

Автор: Лора Филипова