Зловещ скелет тормози Касъл Кий

Детективска история с тайнствен скелет, който вандалства в спокойно градче? Звучи като подходяща история за 31 октомври. Такава се и оказва.

„Тайната на зловещия скелет“ (изд. ФЮТ) е част от поредицата „Островът на приключенията“ на авторката Хелън Мос. Братята Скот и Джак Картър отново пристигат в Касъл Кий за кратката октомврийска ваканция. Местното момиче Емили Уайлд се радва да ги види, а и явно се оформя поредната криминална загадка, с която тримата да се заемат.

Първо някой нарочно пуска от клетките специалната порода зайци във фермата „Рошендра“, после са потопени и рибарски лодки на пристанището. Случките са обвити в тайнственост и са привидно несвързани помежду си. Освен с появата на зловещ скелет на всяко от местопрестъпленията, но свидетелите са толкова уплашени, че не са сигурни дали въобще са го видели. Освен нашата тройка детективи, от случаите се интересува и зашеметяващата журналистка от местния вестник Джесика Джоунс.

Емили, Скот и Джак започват да нищят случая и не бива да се съмнявате, че макар да ги плаши до смърт, страховитият скелет няма да може да им се опре.

Хелън Мос е използвала добре познатата и изпитана рецепта за увлекателна детективска история за деца:

  • обикновено на пръв поглед място – Касъл Кий е малко градче на брега на океана, почти откъснато от останалия свят, но с интересна история;
  • интригуваща криминална загадка – Емили, Скот и Джак са силно мотивирани да разкрият кой е призрачният скелет и трябва да използват дедуктивните си способности докрай;
  • герои, с които читателите (и момчета, и момичета) да се отъждествят – характерите на тримата са съвсем различни (Емили е умницата, Скот е балансьорът, а Джак е безрасъдният) и всеки от тях допринася за разследването според възможностите си;
  • динамично действие и умерена доза опасности – момчетата не спират да се носят из Касъл Кий и околностите на велосипедите си, импулсивният Джак винаги успява да се постави в опасна ситуация
  • щастлива развръзка благодарение на усилията, досетливостта и смелостта на децата.

Резултатът е, че малките читатели с лекота се потапят в книгата и вече не възприемат четенето като досадно задължение. За тяхното удоволствие спомагат и илюстрациите на Лео Хартас, а аз лично винаги първо разучавам картата на Касъл Кий и околностите в началото на книгата, за да се ориентирам по-лесно в действието, докато чета.

Ако поредицата „Островът на приключенията“ ви допадне, ето още няколко поредици с деца детективи: „Детективи с машина на времето“, „Детективите Агата и Лари“, „Детективи по неволя“ и „Търсачи на съкровища“.

Автор: Лора Филипова