Животознание: науката за щастие

Всеки желае нещо по-добро, по-хубаво. Стреми се към него, а когато го постигне, полита към следващото приключение в своя живот…

Или остава в едно положение, окайвайки живота си и очаквайки някой да го спаси, да го одухотвори и да му предостави всички блага на света.

Кой от двата образа ще изберем, зависи само от нас. Така съветва и Живка Слънчева в книгата си „Животознание“.

Книгата има прекрасна корица – мандала, внасяща радост и покой в душата. А думите в нея могат да бъдат много полезни – ако имаш нужда, ако не си намерил пътя в живота си, ако се чудиш как да възпиташ любов, състрадание, спокойствие и търпение у децата си и у теб самия. Разделена на три части, книгата може да бъде използвана като учебник по добро отношение – и към себе си, и към околните.

Първата част ми е любима – тя е изпълнена с приказки, подходящи за децата. Някои от приказките са на Живка Слънчева, а други – на различни дарители на приказни истории. В тях ми хареса идеята, че поуката не се предлага чрез размахване на показалец и стресиращи сцени, а спокойно и уравновесено. Защото децата не са глупави – те могат да разберат всичко, стига да го поднесем с подходящия тон, в нормална обстановка. В приказките са изведени някои от най-важните поуки: как да се отнасяш към околните, защо търпението помага, колко е важна думата „благодаря“, защо е необходимо да си помагаме и да се подкрепяме. Много ми харесаха историите за чистотата и за юмрука, но и за споделения успех или за знанието също бих препрочела с удоволствие.

Втората част на книгата е по-сериозна – тя разглежда егото, емоциите, схващанията за приемане, успех, страх, истина, с които всеки човек трябва да умее да се справя. За съжаление, често възрастните не успяваме да се преборим със стихиите, бушуващи в нас самите, а какво остава да предадем правилните уроци на децата си! Книгата може да бъде полезна на всеки, който търси синтезирана информация за откриване на проблемните зони в своята личност и подобряването им. Подобряване, водещо до по-щастлив и пълноценен живот.

Третата част на книгата учи как да се отнасяме с децата си, с приятелите; как да даваме, за да получим и да правим добро… Тези и още много уроци, вдъхновени от идеята за по-хармоничен и пълноценен живот, който всеки човек заслужава.

Оформлението на книгата (лично за мен!) е малко странно – с цветни букви във всяка част. Предполагам обаче, че различните книги трябва да излизат от статуквото на черните букви и стандартните шрифтове. На места открих и дребни грешки, но те не променят смисъла на казаното от авторката, което безспорно може да вдъхнови читателите й за по-слънчев живот.

Още по-интересно е, че зад книгата стои асоциация „Животознание“, заела се с похвалната задача да въведе в учебните програми в детските градини и училищата дисциплината „Животознание“. Целта е да се покаже на децата от малки, че не само с агресия и лошо отношение, но и с добра дума може да успяваш и да си доволен от живота.

В сайта на асоциацията можете да прочетете някои от приказките и да се запознаете с идеите на членовете й.

Автор: Вал Стоева