Животни в беда – Лили и Ани са насреща

Поредицата „SOS животни в беда” (изд. ФЮТ) залага на естественото привличане между децата и животните и умело ни припомня ползите от общуването помежду им.

В първата книга, “Мистерията с кученцето на скалата”, съвсем логично се запознаваме с Ани. Тя наскоро се е преместила от Лондон в крайбрежното рибарско селце Уайт Хорс Бей заедно с майка си, все още няма приятели и често прекарва времето си на плажа където скицира хората и техните кучета. Точно там се запознава и с Лили и нейното куче Руфус. После майката на Ани я води на обещания урок по езда при, както се оказва, семейството на Лили.

Малко по-късно двете отново ще се срещнат и спонтанно ще се окажат свързани в екип за спасяване на ранено кученце високо на крайбрежните скали. Нищо кой знае колко драматично, ще си кажете? Само че се разразява буря и Ани и Лили ще трябва да преценят кое е с предимство – собствената им безопасност или животът на животното в беда. А в случай, че спасят кученцето, загадката на липсващите стопани си остава.

Стилът на авторката Кели Маккейн е приятен, историята е достатъчно динамична, без шеметно препускане, но с присъствието на задължителните рисковани ситуации, в които момичетата трябва сами да вземат решения. Графичните илюстрации на Кати Джаксън са изчистено и ненатрапчиво допълнение към разказа. За мое удоволствие и улеснение в началото на книгата има карта на крайбрежието при Уайт Хорс Бей.

Книгата успява да покаже на малките читатели важността на приятелството, състраданието и поемането на отговорност за друго същество. Действията, дилемите и сръдните на героините Лили и Ани са типични и ще се сторят твърде познати на децата. Общуването на двете момичета с кучета и понита пък ще напомни на родителите защо децата толкова упорито искат домашен любимец и че макар и доста ангажиращи, животните могат да научат децата ни на полезни житейски уроци.

Автор: Лора Филипова