Живот за книгата

Знаем, че много от читалищните библиотеки в България отдавна не са попълвали фондовете си с нови книги. Как при това положение да привлекат децата и да ги превърнат в читатели? Ето отговора на Соня Първанова – библиотекар в Народно читалище „Христо Ботев 1898” в малкия град Рила.

В началото на декември 2016 г. започнах работа като библиотекар в Народно читалище „Христо Ботев 1898” в град Рила. Влизайки в обновеното читалище и скоро ремонтираната библиотека усетих миризмата на лак, но също така и оная незабравима миризма от детските ми години на книги и… тишина.

В главата ми нахлуваха безброй въпроси: Какво да правя? Кой ще влезе? Какво бих предложила на читателите? Как да ги провокирам?

Цяла нощ не спах! Не, много нощи не спах!

Чувах как милата ни държава е забравила за библиотеките в малките населени места. Чувах – няма пари! Няма нови книги! Няма и…читатели!

А идва лятната ваканция! Малкото ни градче се изпълва с деца, дошли при баба и дядо. Какво да направя, за да осигуря нови и интересни книги?

Трябваше да променя нещата! След поредната безсънна нощ отидох на работа и споделих за идеята, че искам да продавам старите книги и със спечелените пари да закупим най-необходимите книги за децата, които идват да четат лятото в библиотеката. И ето че колегите ме подкрепиха – къде с насмешка, къде с очакване да видят резултата.

И излязох с божията подкрепа пред читалището. Беше Свети дух – празникът на гр. Рила. Наредихме старите книги в един стар куфар, намерен на тавана на отдавна починалата ми баба, и излязохме със заявката, че продаваме стари книги, за да купим нови.

И в този момент видях колко много хора милеят за читалището, за библиотеката.

Резултатът не закъсня, а със събраните средства, близо 160 лв., успяхме да закупим първите 29 нови (прекрасно ухаещи!) детски книги. А след това вдъхновихме и други млади хора да дарят, да подарят и да закупят. Убедихме се, че „капчица по капчица вир става”.

Това ни мотивира и следващата година отново да излезем със стария куфар, със старите книги, но с нови надежди, че можем да променим, можем да вдъхновим, можем да върнем читателите в нашата читалищна библиотека!

И тази година на празника на гр. Рила – на 15.06.2019 г. – отново ще излезем със стария куфар, със старите книги. Защото знаем, че ако сам не се бориш, никой няма да ти помогне.