Жан Клод Мурлева е носител на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ за 2021

Френският писател Жан-Клод Мурлева е носител на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ за 2021 година. Името на лауреата бе обявено от председателя на журито, проф. Буел Вестин, онлайн от Стокхолм на 30 март.

MourlevatJC©C.HELIEGALLIMARD

За най-голямата награда за детско-юношеска литература в света с награден фонд от 440 000 евро бяха номинирани 263 кандидати от 69 страни, сред тях и българската писателка Юлия Спиридонова и художничката Капка Кънева.

Журито мотивира своя избор с думите:

„Жан-Клод Мурлева е блестящ възродител на традициите на вълшебните приказки, в които се срещат както трудности, така и красота. В неговите творби времето и мястото са застинали, а вечните теми за любовта, стремежа, уязвимостта и войната са обрисувани в прецизна и мечтателна проза.“

Жан-Клод Мурлева е един от водещите френски писатели за деца и юноши. Роден е през 1952 г. в Амбер, Франция. Започва работа като учител по немски език, а после като директор, актьор и клоун във Франция и Германия. Именно театърът го подтиква да пише.

Дебютира през 1997 г. с картинната книга Histoire de l’enfant et de l’oeuf. Оттогава работи като писател на пълен работен ден и има издадени над 30 книги, преведени на почти 20 езика. В своята работа Мурлева черпи идеи от литературните традиции, особено от вълшебните приказки и фантастичните истории, за да създава неповторими светове.

Мемориалната награда „Астрид Линдгрен” е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата в областта на детско-юношеската литература. Жури от експерти избира най-напред номинациите, а после и лауреатът/лауреатите сред кандидатурите, номинирани от институции и организации от цял свят. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а лауреатът получава 5 млн. шведски крони.

Сред досегашните 20 носители са Шон ТанХюс Кайер, Морис СендакКристине НьостлингерКатрин Патерсън и Мег Рософ.

Номиниращ орган за България от 2015 г. насам е фондация “Детски книги”, която излъчва първите български номинации. Номинирани творци през годините са Любен Зидаров, Юлия Спиридонова, Виктор Самуилов, Мая Дългъчева и Капка Кънева.