Зелени дни в „Детски книги“

Всяка година на 22. април отбелязваме Деня на Земята. Започнал като урок по опазване на околната среда, днес празникът се отбелязва от над 500 милиона души в над 175 страни, обръщайки внимание върху състоянието на планетата ни и необходимостта да поправим вредите, нанесени от човечеството.

Началото си Денят на Земята води от идеята на американски сенатор – източник: WikipediaГейлорд Нелсън. Виждайки ужасяващите последствия от разлива на петрол край бреговете на Санта Барбара, Калифорния през 1969 г., както и бездействието на американската администрация, сенаторът предлага всеки университет в САЩ да проведе урок по опазване на околната среда в един и същи ден.

Организиран от активисти, първият Ден на Земята се провежда на 22.април 1970 г., поставяйки началото на съвременното екологично движение.

За да дадем своя принос към опазването на величествената, невероятна и изумителна планета, на която живеем, ние от „Детски книги“ организираме „Зелени дни“. В тях ще ви разкажем за детските книги, посветени на планетата Земя и грижата за нея, ще ви срещнем с героите от книгите, призоваващи децата да пазят природата чиста и ще ви „заразим“ с частичка зелено мислене.

Защото Земята е единственият дом, който имаме и само ние, хората имаме силата да я спасим от собствените си действия.

Помислили сме и за онези от вас, които с гордост носят титлата „Пазители на природата“. В организирания съвместно с интернет-книжарница Ozone.bg конкурс, ви предизвикваме да ни покажете как се грижите за околната среда и в какво превръщате ненужните боклуци. Не пропускайте да ни разкажете и си спечелете награда!