Започва втората годишна среща на читателските клубове „Бисерче вълшебно“

В рамките на 11-ото издание на Националната награда „Бисерче вълшебно“, децата делегати от читателските STEM клубове „Бисерче вълшебно“ ще се включат във втората годишна среща. Обмяната на опит, трупането на нови знания и вдъхновяващите срещи със специалисти от различни области са част от задачите на делегатите, които ще работят съвместно от 09. до 11. април 2023 г.

Срещата е продължение на опитите на Фондация „Детски книги“ да създаде активна общност от деца и ръководители – най-активните учители и библиотекари в страната, които насърчават ефективното отглеждане на четящи деца. През учебната 2022/2023 година броят на клубовете е 160 с около 7000 деца и тийнейджъри на възраст от 7 до 16 години.

Първата годишна среща се проведе през 2019 година, в рамките на фестивала „Пловдив чете“, когато близо 250 деца от цялата страна се включиха в тридневните събития.

В програмата на Втората годишна среща са включени срещи с писатели и с учени, вдъхновяващи срещи за силата на четенето, науката и изкуствата. Директорът на Националния STEM център проф. Найден Шиваров и полярникът инж. Йордан Йорданов ще споделят с участниците за своя читателски път и връзката с науката. Екипът на Националния STEM център е подготвил специална демонстрация, а срещите с изтъкнати творци и експерти допълнително ще обогатят знанията на децата по отношение на критичното мислене и търсенето на качество.

Сред планираните дейности е и посещение на детския научен комплекс „Музейко“, благодарение на подкрепата на Столична община. 

За доброто прекарване на децата делегати са се погрижили и партньорите ни от „Тимбарк България“, които осигуряват сокове „Tedi“ за присъстващите на срещата около 100 деца делегати.