За птичките и пчеличките: „Бебето в корема на мама“

Някъде около 3-годишна възраст децата проявяват интерес откъде идват бебетата. Тогава, притеснени от темата, родителите обикновено делегират ролята „разносвач на мъници“ на щъркела. Друг често срещан подход е да си замълчат и да изчакат търпението на любопиткото да се изпари, за да не се налага да отговарят на неудобни въпроси.

Темите табу в нашето общество не са никакъв проблем за родителите в други държави. Това показват и преводните книги, които все повече навлизат на родния пазар и се отнасят с детето честно – дават му прями отговори, за да не се налага то да се учи от приятелчета и да си фантазира щуротии. Ако и вашето дете вече се вълнува от темата за своята поява на бял свят, ето две предложения, които разгледахме с 3-годишния Дáниел в проект „Експериментът“:

„Бебето в корема на мама“ (изд. „ФЮТ“) разказва историята на Марти и Лина – близнаци, които силно мечтаят да станат кака и батко. Книгата проследява началото на бременността на майка им и всички въпроси, които вълнуват малчуганите: „Ти кога разбра?“, „Мъжете могат ли да раждат бебета?“, „Трябва ли да се „сексиш“, за да стане бебе?“ и купища подобни.

Писателката Ана Херцог и илюстраторката Жоел Турлониас са превърнали появата на Филип в истинско пътешествие в Страната на бъдещите бебета. Двете проследяват съзряването на човешкото тяло, развитието на бебето в утробата и дори говорят за любовта и секса по детски, давайки категорични насоки кой е готов за това и кой – не.

Малкият Дáниел много харесва книгата – държи тя да бъде четена поне по веднъж дневно и вече знае какво е „утроба“/“матка“. Наясно е с подробностите за сперматозоидите, яйцеклетките и кое определя дали бебето ще е момче или момиче. 

Признавам си, че за момента прескачам тактично страницата с техническото „правене“ на бебетата, тъй като книгата е за деца над 5 години (по моя преценка), но със сигурност ще стигнем и до нея.

Плюсовете от „Бебето в корема на мама“? Струва ми се неправилно децата да не знаят как точно се появяват. Уж са в корема на майките си, пък после се появява някакъв щъркел и… не ми се иска да си представям какви травмиращи картини изникват в детското въображение. Колкото по-ясно и точно разясняваме нещата, толкова по-малко предразсъдъци се развиват у децата и по-малко глупости са склонни да сътворят като големи. Защото, ако не си бил честен по въпроса с появата на бебетата с малкото дете, как ще говориш за полово предавани болести с тийнейджър?

Тъй като Дáниел е особено привлечен от темата за бебетата, другият му избор е „Нашето бебе“ – енциклопедия за най-малките от поредицата „Защо? Какво? Как?“ на изд. „ФЮТ“. Информацията в нея е по-опростена, някои от нещата се препокриват с другата книжка. Тук обаче е засегната по-обстойно темата за раждането на бебето.

В малката енциклопедия са проследени и началните етапи в отглеждането на бебето – кърмене, сменяне на памперси и подобни. Поднесена приятно и кратко, информацията е подходяща отправна точка за подготовката на бъдещите каки и батковци какво ги очаква, когато малкото пищящо човече се появи у дома.

Благодарение на „Нашето бебе“ Дáниел уверено разказва как „пъпната връв изхранва бебетата в корема, а после тя се отрязва и няма проблем, защото вече не е нужна“. Трябва да видите какъв смут внася такова изказване в редиците на възрастните – неповторимо изживяване е!


Темата за появата на децата е твърде важна, за да бъде пренебрегвана с лека ръка. Ако мъникът ви проявява интерес, не се колебайте да заложите на „Бебето в корема на мама“ и „Нашето бебе“ (изд. „ФЮТ“). Чудесно предложение е и „От какво се прави бебе“ на Кори Силвърбърг (изд. „Жанет 45“).

Автор: Вал Стоева