За полета на въображението: Анн от фермата „Грийн Гейбълс“

Въображението е от изключителна важност за всеки, най-вече за децата. Защото, ако нямаш въображение, животът ти може да бъде доста скучен, нали?

Всичко започва с едно недоразумение. Матю и Марила Кътбърт (застаряващи брат и сестра, пропуснали момента да създадат семейства), собственици на прекрасна малка ферма на о-в Едуард, решават да си осиновят момче. Желанието им да открият помощник в къщната работа се сбъдва, но наполовина. Заради грешно предадено съобщение на гарата в Брайт Ривър вместо работлив здрав младеж стои Анн Шърли. Тя е мършава, с луничаво личице и огненочервена коса, с грозна рокличка и огромно въображение. Срещайки се с Матю, Анн веднага намира път до сърцето му и потегля към сбъдването на мечтите си – да има дом и семейство.

Естествено, мечтите често се постигат доста трудно и Анн е принудена да се бори с всякакви предизвикателства: със строгият нрав на Марила и непрекъснатите критики; с разсеяността си, предизвикана от прекаленото въображение; със суетността си и с подигравателното отношение на съученици и съседи. Спасение от нерадостните моменти момичето намира в най-малките детайли – в залеза, в нацъфтялата вишна и в сърдечното си приятелство с Дайана Бари.

Жизнеността, ума и упоритостта на Анн й помагат да изгражда себе си като решителна личност и донякъде компенсират мечтателността й. Просторът за въображението е една от най-важните характеристики на хората според Анн и само способността й да се радва на всичко, я предпазва от бурите, бушуващи в малката й глава.

Чрез комичните ситуации, в които изпада, момичето успява да си извлече поука и да натрупа своя запас от грешки, които да не повтаря никога повече. Анн има своите недостатъци, но те биват напълно компенсирани от добротата й, нейната отзивчивост и чистосърдечност. В хода на книгата, докато се бори с уроците в училище и се стреми към Кралската академия, момичето неусетно израства, превръщайки се в умна, амбициозна и решителна млада госпожица. Успехите й носят неизменна радост на Матю, а Марила – винаги строга и сдържана в чувствата си – постепенно осъзнава каква радост й е донесло едно объркване.

„Анн от фермата „Грийн Гейбълс“ (изд. „ПАН“) на Луси Монтгомъри е книга, която може и да не ви хареса отначало, защото е изпълнена с неспирните описания на Анн Шърли на всеки един детайл от света. Но тези детайли, ако се заслушаме в думите на момичето и проявим въображение, ще ни отворят вратите към чудния свят на радостта, приятелството и любовта. Защото напоследък сме ограничили простора за въображението си, а само чрез него сме способни да преминем с усмивка през лъкатушещите пътечки на живота, вперили взор в синевата и нарамили под мишница най-съкровените си мечти. Мечти, от които понякога си струва да се откажеш без да съжаляваш. Също като Анн!