За първи път българските деца избират своята любима книга с националната награда „Бисерче вълшебно“ 2013

На 20.03.2013 г. стартира онлайн-гласуването за наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 за най-добра детска книга, избирана от самите деца.

Подобен проект не е осъществяван до момента в България, а целите му са няколко: да запознае децата със съвременната художествена литература, издавана на български език; да им даде възможност да направят сами своя избор за любима книга и да насърчи четенето сред подрастващите на възраст между 7 и 14 години.

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 е организирана от сайта Детски книги по случай 2 април – Международния ден на детската книга. Тя е и част от кампанията „Походът на книгите“, организиран от Асоциация „Българска книга“.

Механизмите за участие в наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 са прости: всяко дете на възраст от 7 до 14 години има възможността да гласува онлайн за своята любима книга. Заглавията, номинирани в две възрастови категории – „Млади читатели“ (7 – 10 г.) и „Запалени читатели“ (11 – 14 г.), са художествена литература на български език, издадена през 2012 г. и неприсъстваща в списъците за задължителнаа литература. Когато направи своя избор от номинираните заглавия, всеки участник гласува онлайн в периода 20.03.2013 – 15.04.2013 г. и има правото само на един глас. За своя принос към избора на най-добрата книга, всеки участник получава почетна грамота. Двете книги във всяка от възрастовите категории, събрали най-много детски гласове, ще бъдат обявени на 21.04.2013 г. по време на Празника на детската книга в София край езерото Ариана и ще получат почетна грамота.

Но награди ще има и за гласувалите деца. Двама от участниците (по един във всяка възрастова категория) ще получат голямата награда – комплект книги и велосипед. Още четирима гласували (по двама във всяка възрастова категория) ще бъдат връчени книги със специални послания от български издатели.

Желанието на организаторите на наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 е да срещнат българските деца с новите книжни заглавия, отговарящи на техните интереси и да насърчат активното четене сред подрастващите, а с подкрепата на българските учители и библиотекари подобна мисия е напълно възможна.

Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 и правилата за участие ще откриете в специално създадения сайт: http://biserche.com

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 се провежда с подкрепата на МОМН, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична община, Столична библиотека, Детски отдела на Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национален център за безопасен интернет и с медийното партньорство на „Аз чета“.

През месец април 2013 година ще се проведе и вторият „Поход на книгите“ в България – време за рицари, приказни герои, срещи с популярни личности, награди, мечти, ретро трамвай, градина, музика, книги …

С кампанията „Походът на книгите“ Асоциация „Българска книга“ ще отбележи Международния ден на детската книга – 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.
Двете приоритетни цели са: повишаване интереса към четенето и книгите сред децата; алармиране на родителите, учебните заведения, медиите и обществото за негативните тенденции, свързани с грамотността и липсата на връзка между книгите и най-малките – нещо, което е от изключителна важност за младите хора, когато става дума за по-нататъшната им реализация и развитие, както и за пълноценното им вписване в средата, в която живеят.