За 24 май дари любими книги за българските читалищни и училищни библиотеки

В Деня на славянската писменост и култура, 24 май, стартира голяма дарителска кампания за събиране на нови и запазени книги за нуждаещи се читалищни и училищни библиотеки в страната. Акцията ще продължи през целия ден на 24 май, от 10:30 до 18:00 ч., в инфоточка читАлнЯта в Градската градина на София, а организатори са Сдружение за градски читални, с подкрепата на VIVACОМ и ОП “Туризъм”, Столична община; с медийното партньорство на сайта “Аз чета”.

Събитието се организира точно година след дарителската кампания, която постави основата на книжната колекция на читАлнЯта. Необикновената книжна точка в сърцето на града съчетава функциите на туристически информационен център за столицата и библиотека, в която срещу дарение от една книга (съвременна, художествена литература) всеки получава читателска карта и възможност да ползва цялата колекция на библиотечен принцип.

“На 24 май 2016 г. искаме да продължим традицията, поставена миналата година, и да съберем нови любими книги на читателите. Този път ще ги дарим на нуждаещи се читалищни и училищни библиотеки из страната. Вярваме, че литературата е силна и има влияние върху нас тогава, когато се чете и споделя, затова се надяваме именно да провокираме хората да отбележат Деня на славянската писменост и култура с нас”, коментира Александър Шпатов, председател на Сдружение за градски читални.

Всички, желаещи да се включат в кампанията, могат да донесат:

• свои любими нови или запазени книги (издадени след 2000 г. в добро физическо състояние);

• книги в различни жанрове и на разнообразна тематика;

• книги за различни възрасти;

• книги, които самите вие бихте искали да четете в библиотеките.

Срещу дарението всеки ще получи символичен подарък от VIVACOM и читАлнЯта, както и възможност да се регистрира като читател в книжната инфоточка на София.

Всички, които нямат възможност да се включат в дарителската акция на самия 24 май, ще могат да го направят и следващите дни в читАлнЯта.