Страната на сънищата: Любими попътечо

Попътечо, любими попътечо!

Какво, ако си малко изоставено момче, намерено от възрастен господин в преспите на балканска държавица навръх Коледа? Какво, ако изведнъж се окаже, че не си дребосъка на класа, а крал?

Всичко това се случва на Иво – открит в снежна пряспа посред нищото, заобиколен от обичта на дядо си и Хелга, тормозен от дангалака Олаф в училище, влюбен в красавицата Сабине. Обикновеният живот на малко момче с много късмет.

Но един ден дядото на Иво умира. Изключително разстроен от загубата, а и от факта, че за него ще се грижи строгата и безчувствена Фрида Шмуд, за Иво настъпват тежки дни. И тогава…. като гръм от ясно небе в стаята му се появява мъничко и доста смешно човече с дълга брада – магьосникът Фърн Руис.

Така започва дългото пътешествие на Иво в страната на попътечовците. Кои са те? Като нас ли са? Добри ли са? Отговорите на тези и още много въпроси ще трябва да открият читателите на поредицата „Страната на сънищата“ (изд. „Кръгозор“). Писателката Юлия Спиридонова-Юлка ни изпраща на истинска мисия, в която храбростта и издръжливостта са задължителни качества.

В свят на дракони и на смели воини, размахващи мечове и разпознаващи безпогрешно знаците на природата, читателят ще се впусне по следите на Иво и новия му приятел Кодо, за да открие истината: носи ли героят в себе си вълшебен нефес или е просто обикновено момче. Приключенията на Иво в Страната на сънищата са изпълнени с вълнуващите тайни на бунтовническата съпротива на попътечовците срещу Сянката (ужасяващо същество, завзело царския престол и решено да властва над двата свята – на сънищата и на хората); с премеждия с дъх на змей и с дълго пътуване в търсене на Багатур. Въобще, това е една приказна история, стара като света, в която любов и омраза, добро и зло, смелост и предателство кръстосват мечове, пренасяйки читателя в най-омайните кътчета на фантазията!

Първата книга от поредицата „Страната на сънищата“ – „Любими попътечо“ (изд. „Кръгозор“) – пренася младите любители на фантастичните истории в света на попътечовците. Писателката Юлка се е погрижила на читателя да не му липсва нищо, създавайки вълнуващ сюжет и пълнокръвни образи, които веднага печелят симпатиите. Борбата между добро и зло, необходимостта да направиш избор и да си готов на саможертва, присъстват в историята на сирачето Иво, а приятелството, смелостта и справедливостта отварят множество теми за размисъл и разговор между деца и възрастни.

Не пропускайте и другите две книги от трилогията: „Кралска кръв“ и „Иглата на Лабакан“!

 

Автор: Вал Стоева