Второто издание на врачанския литературен фестивал се проведе от 24 до 26 септември

За втора поредна година Враца се превърна в книжен град по време на литературния фестивал „Враца – книжен град“, организиран от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.  Популярни писатели, творци и артисти гостуваха в дните от 24 до 26 септември, за да насърчат любовта към книгите, думите и четенето, да вдъхновят хората от всички възрасти да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си.

Магичните творчески вечери започнаха със спектакъл по „Малкият принц” и атрактивно огнено шоу на театрална група ТЕМП. Веднага след това на сцената пред библиотеката се качи актьорът, музикант, текстописец, фронтмен на група „Обичайните заподозрени” и един от най-многоликите и талантливи артисти в България – Стефан Вълдобрев. Този път обаче неговата роля беше и на писател, защото представи за първи път пред врачанската публика дебютната си „Книга за песните”. Вечерта продължи дълго след залеза с много музика и откровени разкази за всеки от текстовете, описани в книгата.

 

През втория фестивален ден в града пристигна атрактивният плевенски художник Деян Павлов – Джими. През целия ден той прави демонстрации на ръчно изработване на хартия.

Вечерта за първи път във Враца пристигна и писателят Георги Господинов, който представи новия си роман „Времеубежище”. Впечатли присъстващите с историите за неговите първи детски спомени и сънища, вдъхновили го да стане писател, обясни, че 90-те са неговото любимо десетилетие. Младите врачански читатели успяха да очароват писателя с любопитството към творчеството му и интересните въпроси, които му задаваха.Третият фестивален ден беше изпълнен с книжни магии и чародейства. Още от сутринта най-малките се включиха в куклено шоу „Джобни чародейства” на Мануела Саркисян. В спектакъла специален участник беше публиката, пред която куклата Чародея разкри петте си тайни, представляващи неизчерпаем източник на сила.

Вечерта  пристигна актьорът и илюзионист Ненчо Илчев. Той представи „Забранената книга за фокуси”, както и някои от специалните си магически трикове. След това фоайето на библиотеката се превърна в ателие за рисуване със светлина. Невероятните вълшебници от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС сътвориха приказен свят за всички гости. Магичните сюжети „оживяваха“ с помощта на уникалната фотографска техника и богатото въображение на всички присъстващи. Пред очите на публиката се изрисуваха идеите на всеки участник атрактивно, индивидуално и бързо. Всеки участник в това приключение си тръгна с подарък – необикновена снимка от своята история.

През трите дни отвори и книжен базар, в който се включиха местни книжарници, врачански писатели и гостуващи издателства. Освен да видят нови книги, малките гости на базара можеха да се включат и в игра „Съкровищата на Траките“, организирана от издателство „Тогедър Академи” и фондация „Въздигане”. Тя беше насочена към малките изследователи от II, III и IV клас и се проведе на 24 и 25 септември, при шатрите на книжния базар, пред сградата на Читалище „Развитие“.

Фестивалът се проведе с помощта на Община Враца, Народно читалище „Развитие 1869” – Враца, Регионално управление на образованието – Враца и медийната подкрепа на azcheta.comdetskiknigi.com и openvratsa.bg.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.