Вторият каталог „Детски книги от България: Съвременни писатели и художници“ представя 20 книги и 3 поредици

Вторият каталог „Детски книги от България: Съвременни писатели и художници“ (Children`s Books from Bulgaria: Contemporary Writers and Artists) бе представен на 1 април в Литературен клуб „Перото“ в присъствието на голяма част от включените в него писатели и илюстратори.

„Много се гордеем с тази книга, именно това трябва да правят институциите за българската литература – да я подкрепят и показват пред света. Причината да има четящи хора е, че някога те са били четящи деца.“,

каза изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош и изказа специални благодарности на екипа, подготвил изданието. То обобщава 20 книги и 3 поредици, представяйки равностойно творческия труд на писатели и илюстратори, а представянето му бе част от поредицата инициативи на Национален център за книгата – НДК в Годината на детската книга.

Изданието „Детски книги от България: Съвременни писатели и художници“ е изцяло на английски език, като преводът и редакцията са дело на Анджела Родел, а художественото оформление на корицата и книгата е на Дамян Дамянов. Съставител на каталога е Валентина Стоева от фондация „Детски книги” съвместно с екипа на НЦК.

Тя разказа, че когато Национален център за книгата – НДК, е подел инициативата да подготви подобен каталог, е трябвало да се измисли най-добрия начин за представяне на книгите.

„Готовият продукт доказва, че имаме наистина талантливи творци“, категорична е Валентина Стоева.

Новост във втория каталог е въвеждането на раздел „Минало и бъдеще“. Той представя проекти, свързани с традициите в детско-юношеската литература и илюстрация, както и новаторски проекти, които заслужават специално внимание. Тук е включена и единствената българска книга, номинирана два пъти за престижната награда „Ханс Кристиан Андерсен“ – „Приключенията на Туфо рижия пират“ на Георги Константинов. Макар да е издадена преди 2000 г., нейната значимост за историята на българската детска литература е неоспорима, а и четивото продължава да се преиздава и до днес. Друго впечатляващо издание, включено в нововъведената категория, е пространствената книга на младата илюстраторка Мария Налбантова „Бели мечки за черни дни/Черни мечки за бели дни“, чието изпълнение е на изключително високо ниво и би представлявало интерес за чуждата аудитория.

Каталогът ще бъде представен от екипа на фондация „Детски книги“ по време на Панаира на детската книга в Болоня, Италия. Част от екипа пътува с подкрепата на програма „Мобилност“ към Национален фонд „Култура“.