Време е за парти – Detskiknigi.com става на 6 години!

Вече 6 години сайт Detskiknigi.com се стреми да бъде водач на възрастните в света на детско-юношеската литература. Освен предложения за интересни заглавия, които превръщат децата в читатели, в платформата могат да бъда открити важни книжни новини от България и света, съвети по четене за родители, добри практики от училища и библиотеки и специализирани рубрики, които показват връзката между книгите и всички други области на науката и изкуството.

Какво постигнахме за още една година?

В изминалите 12 месеца проведохме петото издание на Награда „Бисерче вълшебно“ 2017, в което срещнахме децата не само с новите заглавия, но и с хората зад книгите. Поставихме началото на успешна серия от книжни пикници, посетихме Панагюрище, Пловдив и Русе за срещи с малки читатели и отчетохме рекорден брой детски гласове – 6152.

Станахме част от европейския проект „Нощ на литературата“ 2017 за четвърти път, когато Момчил Степанов запозна любителите на литературния формат с откъс от книгата „Приказка за Синьото кълбо“ на исландеца Андри Снайр Магнасон в „Галерия 2.0“, София:

В края на май отбелязахме първия Елмъров ден съвместно с изд. „Жанет 45“, когато в рамките на Пролетния базар на книгата в НДК поканихме малки и големи любители на карирания слон да рисуват, да четат и да се забавляват. Подготвихме и специален учителски пакет за работа в детските градини – ако сте го пропуснали, изтеглете го тук.

През изминалата година рещнахме много малки любители на книгите по време на „Походът на книгите“ и участвахме в провеждането на първите детски и младежки литературни дни Варна Лит. Там се включихме и в срещи с ученици от варненските училища, четения в детските градини, проведохме работилница „Камъче си нарисувай“, а Вал Стоева изнесе лекция за четенето от самото раждане в РБ „Пенчо Славейков“. Това участие донесе и награда на главния ни редактор Вал Стоева, получена съвместно с писателя Захари Карабашлиев.

Представители на фондацията участваха в няколко от дискусиите в рамките на Годината на детската книга, организирана от Национален център за книгата – НДК. Включихме се и в 45. Софийски международен панаир на книгата в НДК с 2 събития за деца – работилница за коледни картички и пиратско парти.

Освен интересни събития, през изминалата година имахме възможност да проведем книжната кампания „Клуб за книжни пътешествия“ и да представим проекта на изд. Дъбови листа „От деца за деца“.

Годината ни предложи и срещи с любопитни личности, сред които чешката писателка за деца Ива Прохазкова, британската фентъзи писателка Сали Грийн, словенския алпинист и автор на юношеската книга „Златния зъб“ Тадей Голоб, авторите, илюстраторите и преводачите на книгите в „Клуб за книжни пътешествия“ и много други.

След обявяването на фондация „Детски книги“ за номиниращ орган от България за престижната награда Astrid Lindgren Memorial Award през 2016 г., за втори пореден път екипът ни направи предложение за български номинации, които бяха одобрени от журито. Така за ALMA 2018 ще се борят писателите Виктор Самуилов и Юлия Спиридонова – Юлка, както и илюстраторът Любен Зидаров. Победителят в наградата ще бъде обявен на 27 март 2018 г., а екипът на фондацията вече се готви да подаде своите кандидати в следващото издание.

В началото на февруари Фондация Детски книги стана една от организациите, спечелили награда в конкурса за “Най-добър бизнес план за НПО” 2018 на Българския център за нестопанско право. Идеята, която фондацията ще реализира, е създаване на Книжен компас за родители в света на детските книги – онлайн платформа за лесно откриване на подходящи детски книги за възраст 0-16 г. според индивидуалните интереси и нужди на читателите.

Няколко дни пред рождения ни ден получихме още една хубава новина – фондацията бе одобрена за член на европейската мрежа за насърчаване на четенето EURead.

Вероятно ще пропуснем да споменем много важни моменти, защото изминалата година бе динамична и пълна с чудесни емоции. Затова ще се съсредоточим върху бъдещето и ще маркираме няколко от нещата, които ни предстоят 🙂

Очаквайте:

  • новини за хода на шестото издание на Награда „Бисерче вълшебно“ – предстоят Седмица на Бисерче вълшебно 2018 в Столична библиотека от 19 до 23 март, книжни пикници за най-малките читатели от категория „Откриватели“ през март и оспорван книжен двубой за тийн книгите в категория „Майстори“;
  • участие на фондация „Детски книги“ в европейския проект „Нощ на литературата“ 2018;
  • обявяване на номинациите на фондация „Детски книги“ за Astrid Lindgren Memorial Award за 2018;
  • новини от престижния Панаир на детската книга в Болоня в края на март;
  • интервюта с интересни автори, илюстратори и преводачи;
  • още много книжни ревюта, новини и игри…
Благодарим ви, че бяхте с нас през изминалата година!
Надяваме се, че ще продължим да ви интригуваме и занапред!