Връчиха годишните литературни награди „Константин Константинов“

Писателката Цвета Брестничка е новият носител на наградата „Константин Константинов“ за цялостен принос. Година след като взе приза за автор от същия конкурс, тя получи най-високото отличие на Националния фестивал на детската книга в Сливен. Брестничка е автор на 4 книги за възрастни и на 15 книги с приказки в стихове за деца. Тя работи активно за популяризирането на детската литература, участвайки в многобройни книжни формати, а през 2020 и 2021 г. е и Програмен директор на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи.

Освен Цвета Брестничка, награди „Константин Константинов“ завоюваха и трима други творци, избрани измежду 67 номинирани кандидати.

Категория „Автор“

Отличието бе присъдено на Благой Иванов за книгата „Тринайсет чудовища за Хелоуин“. Това е втората му детска книга след „Плюшеното приключение“, а в портфолиото му има и няколко заглавия, насочени към възрастните. Освен писателството, Иванов упражнява и редица други професии, свързани с книгоиздаването и киното. Той е PR в издателство „Изток-Запад“, един от основателите на издателство „Deja Book“, сценарист, репортер и кинокритик, редактор и водещ.

Категория „Илюстратор“

Наградата взе Елена Жаблянова за илюстрациите и художественото оформление на книгата “Коледунка“. Жаблянова илюстрира учебници и помагала за издателство „Просвета“ от цели две десетилетия, а нейни произведения красят и множество детски книги (серията „Патиланци“ на изд. „Пан“, адаптациите на „Славеят“ и „Грозното патенце“ на изд. „Таймлайнс“ и др.).

Изборът на децата

За шести пореден път приз получава и авторът, спечелил симпатиите на детското жури. През 2024 г. това е Никола Райков с книгата „Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче”. Райков пише статии, разкази и повести, режисира и монтира документални и рекламни клипове и филми, работи в областта на графичния дизайн. Автор е на книги-игри и настолни игри за деца, многократен носител на награда „Бисерче вълшебно“.

И тази година журито не връчи награда в категория „Издателство“.