Врачанската библиотека провежда Академия за творческо писане през юли и август

Любители на разказите и приказните истории се включиха в Академия за творческо писане в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, която се провежда през месеците юли и август. Работилницата, в която участват деца и младежи на възраст от 10 до 19 години, е част от програмата „Лято в бибилотеката” и основната й цел е да акцентира на правилната употреба на българския език и неговото многообразие, да подпомага деца с изявени интереси в областта на литературата и да им дава възможност за изява.

Първият гост-ментор, който се срещна с бъдещите разказвачи беше учителят по български език и литература в ПЕГ „Йоан Екзарх” Косьо Костандинов. Той провокира участниците да редят рими и заедно написаха първите си строфи.

Следващите два модула проведе журналистът Ива Антонова, кореспондент на Българското национално радио. В първата си среща Антонова помогна на децата да разберат значението на ефективното четене – какво ни кара да четем и кои са причините да оставим книгите. През изминалия вторник около 30 участници навлязоха в тънкостите за създаване на кратки истории и заедно се потопиха в магията на създаването на приказни разкази.

През последните три модула тийнейджърите ще участват в „Работилница за измисляне на заглавия” с гост-ментор Жоро Александров, както и в срещи с илюстраторката Мая Бочева и детската авторка Зорница Христова.