Враца е домакин на първия литературен фестивал в региона в края на септември

Първият литературен фестивал в региона „Враца – книжен град” събира творци и публика от 26 до 28 септември 2019 година. С богатата програма организаторите от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца цели да насърчи любовта към книгите и да вдъхнови хората от всички възрасти да изследват и разширяват хоризонтите си.

Специално за откриването на 26 септември (четвъртък) във Враца ще пристигне плевенският художник Деян Павлов – Джими, който през целия ден ще прави демонстрации с печат на Гутенбергова преса върху ръчно изработена хартия.

 Фестивалната програма е и с акцент малките читатели и младите хора на града и включва 5 работилници. Първата е ателие за творческо писане с гост-ментори на 27 септември (петък) от 11 до 15 часа в Детски отдел на библиотеката. Писателката Радостина Николова („Приключенията на мотовете“) и журналистът Ива Антонова – кореспондент на Българското национално радио във Враца по забавен начин ще покажат на участниците как да пишат страхотни истории и как да въздействат на аудиторията. На 28 септември (събота) от 11 до 12 часа ателието ще има продължение със специалното участие на представители на студио Kontur Creative.

4 работилници ще се проведат на 28 септември от 10 до 18 ч. в пространството между Община Враца и читалище „Развитие”:

– Ателие за арт дизайн: Книжни послания върху тениски

– Архитектурна работилница „България в Европейската година на културното наследство“

– Ателие „Камъче си нарисувай” – рисуване на буквите на глаголицата върху камъни

–  Ателие за рисуване на приказни герои – за най-малките посетители на фестивала

В съботния ден съпътстваща програма ще има и в село Челопек, подготвена от Сдружение „Книгини”.

На 26 септември в Регионална библиотека ще се проведе семинар на тема „Пътят на книгата – от мастилницата до дисплея”. Специални гост-лектори ще бъдат: Александър Кръстев – създател на „Аз чета“, най-големият сайт за книги и четене в България, Александър Шпатов – писател, председател на Сдружение за градски читални и главен инициатор на проекта „читАлнЯта“ в Градската градина на София, Дамян Дамянов – художник, който работи в областта на плаката, книгата и илюстрацията, пощенската марка, калиграфията и Спаска Тарандова – изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

Във всяка от вечерите ще гостуват и едни от най-популярните български автори – Захари Карабашлиев, Катерина Хапсали и Георги Тошев. Срещите с тях са с начален час 18 ч. в читалнята на регионалната библиотека.

В рамките на фестивала ще бъде обособен панаир на книгата между Община Враца и читалище „Развитие”, в който ще се включат национални и местни издателства -„Еньовче”, „Жар – Жанет Аргирова”, „Лексикон”, „Медиа груп” – Враца, „Парадокс”, „Прес”, „Тогедър Академия” и „Шамбала”. Книжното изложение ще бъде открито на 26 септември от 11 часа и ще е отворено до 28 септември от 10 до 20 часа.

Събитието се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” към Общински съвет – Враца и „Н. Алексиев 65” ЕООД.

Партньори на събитието са Община Враца, Регионално управление на образованието – Враца, Търговско-промишлена палата, Враца Софтуер общество, Младежки център – Враца, Сдружение „Книгини”, Книжарница „Нова галерия”. Осъществява се с медийната подкрепа на azcheta.com, detskiknigi.com, kmeta.bg, Дарик радио Враца, БНР радио Видин, Телевизия Враца, Римекс ТВ, вестник „Конкурент”, вестник „Северозапад днес”, zovnews.com, modernavratza.com, medianews.bg.