Връчиха медалите „Нюбери“ и „Калдекот“ за 2016

Мат де ла Пеня е носителят на медал „Джон Нюбери” за 2016 със своята книжка с картинки Last Stop on Market Street, съобщава Publishers’ Weekly. Името му бе обявено на 11 януари по време на зимната конференция на Асоциацията на американските библиотеки (American Library Association) в Бостън. Това е вторият случай, в който книжка с картинки печели медал „Нюбери”.

За илюстрациите й на Finding Winnie: The True Story of the Worlds Most Famous Bear асоциацията отличи с медал „Рандолф Калдекот” за 2016 илюстраторката Софи Блекол, позната на българските читатели с работата си по „Деветте живота на Александър Баденфийлд”. Книгата с автор Линдзи Матик разказва за истинското мече, вдъхновило А.А. Милн за създаването на Мечо Пух.

На конференцията бе обявен и носителят на наградатаPrintz” за янг адълт литература. Това е Лора Руби с книгата си Bone Gap. Наградата за най-добра книга за начинаещи читатели The Theodor Seuss Geisel Award бе присъдена на Dont Throw It to Mo! на Дейвид А. Адлър, илюстратор Сам Рикс.

На 10 януари American Library Association присъди и медалите „Карнеги“ 2016 за художествена и нехудожествена книга, съответно на Вит Тан Нгуен за The Sympathizer и Сали Ман за Hold Still: A Memoir with Photographs.

Медалите „Джон Нюбери“ и „Рандолф Калдекот“, както и наградата „Printz“ са едни от най-престижните награди за детска литература в света. Връчват се ежегодно от Асоциацията за библиотечни услуги за деца (Assoiciation for Library Services for Children), подразделение на Асоциацията на американските библиотеки.