Въображението е ключът към всичко

Ема Димитрова е на 9 и е страстен читател от няколко години. Винаги четем нейните ревюта с удоволствие, защото гледната точка на децата е много ценна. Прочетете впечатленията й от „Град на име Съвършенство“, която е номинирана в категория „Мечтатели“ на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2020.

„Град на име Съвършенство“ (изд. „Orange books“) от Хелена Дъган е историята на едно момиче – Вайълет, което се мести в нов град. На пръв поглед нищо нетрадиционно. Там обаче се оказва, че има много нетрадиционни неща. На първо място всички хора в града носят  странни очила със златни рамки, защото иначе нищо не виждат. Ама всички хора в града… до един носят еднакви очила. Много странно!

По-късно Вайълет се запознава с Момче, ама не просто момче, а се казва Момче. И това е странно! Двамата стават приятели и си помагат да разберат защо хората в града губят зрението си и могат да виждат само със странните очила. Има много загадки за откриване: Защо повечето деца са спретнати и безкрайно послушни през цялото време? Защо някои майки се държат ужасно странно? Защо бащата на Вайълет изчезва? Дали е отвлечен? Каква е ролята на ужасните стражи? Кого пазят? Кой ръководи този град, пълен с почти изкуствени хора? Къде са истинските? Някой може ли да ги спаси?

Това е фантастична и криминална книга. Много ми хареса, защото не знаеш какво ще се случи в следващия момент. Обичам да има напрежение в романите.

Ужасих се обаче от описаната мания за контрол на отрицателните герои. Надявам се, ако има такива хора в реалния живот, те да са в затвора. Ужасно е хората да искат само пари и власт. Съвсем не е правилно.

Но пък се възхитих от смелостта на децата. Вярвам, че всяко дете трябва да има собствено мнение и да го изразява смело. На едно място в книгата Вайълет казва, че „децата са много по-умни от възрастните“. Е, много ясно! Защото възрастните се страхуват повече от децата. Сигурно има и други причини децата да са по-умни, но откъде да знам. Аз да не съм философ!

В романа има и тъжни моменти. Много мъчно ми стана, че една майка може да забрави детето си. Да бъдеш забравен и да забравиш тези, които обичаш, е по-страшно от смърт.

Книгата показва много важни неща. Преди всичко, че идеалният ред не е важен, а е важно да си щастлив. Няма човек, който да е съвършен, затова и не бива да се стремим към съвършенство, защото този стремеж е опасен.

А най-важната поука е, че въображението е ключът към всичко. Ако мечтаеш, имаш сили да се пребориш с всичко. Ако мечтаеш, всичко е възможно.

С нетърпение очаквам продължението. Има още две части. Кога ще излязат на български?

Купете книгата с отстъпка 10% от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.