Винсент ван Гог: гениален до лудост

Ако се чудите как Винсент ван Гог намира мястото си в книжен сайт, отговорът е простичък: той е един от художниците, за които ще прочетете във всяка енциклопедия, посветена на изкуството и културата. В „Забавната наука“ ще ви разкрием какво научихме от книгите и от Da Vinci Learning за гениалния художник…

Винсент ван Гог е роден на 30 март 1853 година в холандското село Зюндерт. За разлика от повечето художници, той решава да се посвети на тази професия едва в зряла възраст. Най-напред започва работа като продавач на картини в една художествена галерия, вероятно поради факта, че чичовците му търгували с изкуство. 

Първоначално художникът твори в стил реализъм и създава мрачни, сериозни картини на бедни хора от родната му Нидерландия. Цветовете в ранните му картини са тъмни и тъжни. Той продължава да използва тъмни цветове, докато един ден в Париж не открива живописни японски произведения на изкуството. Вдъхновен от импресионистите, Ван Гог създава ярки картини, обагрени в живи цветове, както и множество портрети и автопортрети.

В Париж художникът продължава да показва картините си на изложби, но не успява да продаде нищо. След известно време се опитва да работи на по-тихо и спокойно място, като се преселва в Южна Франция. В малкото градче Арл Ван Гог прекарва по цял ден, от изгрев до залез слънце, рисувайки поля, цветя и хора, полагайки плътен слой боя. В неговите картини природата е в много по-наситени цветове, сякаш обляна от златисто сияние. Най-извесните картини на художника – „Слънчогледи“, „Ириси“ и „Звездна нощ“ – са изпълнени точно в такива искрящи цветове.

Завладяващият и прям стил на рисуване на Ван Гог вероятно се дължи на психическото му заболяване, за което се знае твърде малко. След прекаран пристъп художникът започва все по-интензивно да борави с цветовете. Когато бил обзет от възторг, той работел толкова бързо, че дори не смесвал цветовете, а ги изстисквал направо от тубичката. Случвало се дори да се лишава от храна, за да може да купува повече бои.

След един тревожен период и след скарване с Пол Гоген, Винсент ван Гог отрязва част от ухото си. Брат му му урежда престой в психиатрична клиника, където той може да рисува и да бъде лекуван. Когато се чувства добре, Ван Гог усеща, че рисува по-добре от всякога. Звездите в картините му изглеждат така, като че ли светят и се въртят в небето, дърветата приличат на огньове, а слънцето излъчва жар. За съжаление, престоят в клиниката не води до подобряване на състоянието му. Геният умира през 1890 г. в Овер-сюр-Уаз.

Винсент ван Гог рисува само 10 години, но за този кратък период успява да сътвори над 800 картини с маслени бои и 700 скици. Макар и странно, приживе успява да продаде само една картина. За сметка на това през 20 в. той е най-копираният художник.

Повече за Винсент ван Гог, неговия живот и творчество можете да видите в предаването „Да опознаем Винсент ван Гог“ на образователния телевизионен канал Da Vinci Learning днес от 20:30 часа. Не пропускайте и енциклопедичните издания „Britannica библиотека Знание: Прочути творци“ (изд. „Прес“) и „Енциклопедия на знанието“, част 9 (National Geographic).