Винко Мьодерндорфер и неговите смешно-тъжни истории

В кампанията “Клуб за книжни пътешествия” ви срещаме с писатели от осем европейски страни и с техните книги за деца. Вчера ви представихме Гашпер и неговите семейни премеждия, а днес ще ви запознаем с писателя, който стои за смешно-тъжната история в романа „Като на филм“.

Словенският писател, поет, драматург, театрален и филмов режисьор Винко Мьодерндорфер е роден в словенския град Целе през 1958 г. Следвал е в Академията за театър, радио, филми и телевизия в Любляна и е работил в редица театрални трупи из Словения. Започва да пише поезия през 70-те години, а от началото на 80-те публикува множество проза, есета, драма и романи за деца.

Запитан кое е от съществена важност при писането за млади читатели, Винко Мьодерндорфер отговаря, че не вижда съществени разлики между писането за възрастни и за млада аудитория – и двете начинания са сериозна и отговорна работа. Единствената разлика според него е в главния герой, тъй като младите хора предпочитат той да е млад човек като тях –  дете или тийнейджър. Всичко останало по отношение на добрия стил, езика, повествованието, драматургията е същото.

„Но когато се приготвям да пиша история, в която героят е млад човек, усещам много по-голяма отговорност и трябва да положа много по-голямо усилие. За младите читатели нищо не е достатъчно добро. Книгата трябва да бъде толкова интересна, че да привлича едновременно младите,  възрастните и вечно младите.“

Романът „ Като на филм“ (изд. Ергон) е първият опит на Винко Мьодерндорфер да пише за тийнейджъри и за него той получава няколко награди: наградата на издателство „Mladinska knjiga”  – “Modra ptica”,  наградата за детско-юношеска литература на словенската медийна група Vecer – “Vecernica”, наградата „Desetnica“ на Асоциацията на словенските писатели.

До излизането на „Като на филм“ писателят твори литература за деца предимно в предучилищна възраст. За написването на романа му помага племенникът Гашпер (така се казва и главният герой в книгата). Той му помага да научи езика на тийнейджърите и техния начин на мислене. По този повод писателят споделя:

„Много е важно да се потопиш в техния свят, за да можеш да ги опознаеш. Струва ми се, че това е един интересен, динамичен, но също така и травматичен свят, в който всяко дете трябва да намери мястото си, докато пораства. За някои това се случва лесно, за други – по-трудно. Тийнейджърите имат сериозни проблеми, които възрастните не взимат достатъчно присърце.“

Сравнявайки трудностите на порастването от своята младост и в наши дни, авторът коментира, че разликите са много големи:

„Езикът е различен, каналите за комуникация са други, светът е станал по-малък, обществото – по-отворено, тийнейджърите разполагат с повече информация, но основните проблеми си остават същите. Раздялата на родителите, любовните мъки, трудностите в опознаването на себе си, сблъсъкът с непознати неща за първи път, смъртта – това са проблемите отпреди 40 години и те продължават да са валидни и днес. Романът отразява моята младост и съдържа моите собствени тийнейджърски проблеми.“

Книгата на Винко Мьодерндорфер „Като на филм“ се издава на български език с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на ЕС. Тя е и част от кампанията „Клуб за книжни пътешествия“.

 По материала работи: Яна Кръстева