„Вината в нашите звезди” спечели британската Booktrust Best Book Award

На 2-ри юли по време на Седмицата на детската книга във Великобритания бяха обявени победителите в Booktrust Best Book Award. За най-добро художествено произведение за читатели на възраст 12-14 години бе избрана книгата на Джон Грийн „Вината в нашите звезди”. Сред спечелилите в останалите категории са “Тими Провала: стават и грешки” и “Дневникът на един дръндьо”.

Наградите бяха връчени на специална церемония в централен Лондон, на която присъстваха авторите и около 300 гласували деца. 12,000 ученици от цяла Великобритания са участвали в определянето на победителите. По думите на Вив Бърд, изп. директор на Booktrust:

„Уникалното при новите Booktrust Best Book Awards е, че самите деца избират победителите. Тази година изненадващо реалистичната драма взе превес над фентъзито, като децата гласуваха за книги, които се занимават с истинските предизвикателства, пред които са изправени днес. Такива книги, често с помощта на хумора, могат да предложат утеха и увереност на децата, пък и да ги забавляват.”

Ето и победителите във всяка от категориите:

0-5 години (“Най-добра книжка с картинки”)

Първото място „закова” Peck Peck Peck (Клъв, клъв, клъв) от Люси Казънс – една пъстра, интерактивна книжка за затрогващата история на кълвач, който се учи да чука по дърветата.

6-8 години  (“Най-добро художествено произведение”)

„Тими Провала: стават и грешки” от Стефан Пастис. Самопровъзгласилият се за супер детектив Тими Провала печели децата с невъзмутим хумор и симпатични рисунки.

9-11 години (“Най-добро художествено произведение”)

„Дневникът на един дръндьо: Лош късмет” – осмата книга от поредицата за всеобщия любимец Грег Хефли е победителят при художествените произведения. Написана и илюстрирана от Джеф Кини, книгата разказва за трудностите на главния герой да се адаптира в училище след като е зарязан от най-добрия си приятел.  

9-11 години (“Най-добро нехудожествено произведение”)

След разделянето на две на категорията за 9-11-годишни читатели, при нехудожествените книги триумфира Operation Ouch!: Your Brilliant Body от близнаците д-р Крис и д-р Занд Тулекен. Книгата е базирана на популярен телевизионен сериал и привлича гласовете на децата чрез уникална смес от пакости и медицина.

12-14 години (“Най-добро художествено произведение”)

„Вината в нашите звезди” на американеца Джон Грийн, чиято филмова адаптация дебютира успешно по кината. Красиво написана история, изпълнена с хумор и младежки гняв, която разказва за срещата на болни от рак тийнейджъри.

0-14 години (“Най-добър интерактивен продукт” за е-книги, приложения и игри за развиване на четенето)

С тази категория се отдава дължимото на иновативното използване на технологиите в детските книги. Победител е „Червената шапчица” с илюстрации на Ед Брайън. Това интерактивно приложение дава напълно нов поглед към класическата приказка и позволява на децата да създадат своя собствена приказка като избират от различни варианти за продължение на действието.

Booktrust е британска независима благотворителна организация, която насърчава четенето чрез различни програми и проекти. Booktrust Best Book Awards 2014 се провеждат с финансовата подкрепа на Amazon Kindle и съдействието на Arts Council England. Сред членовете на журито са писателите Майкъл Морпурго, Лорън Чайлд, Малори Блекман и Аманда Крейг.