Великденските символи

Възкресение Христово е най-светлият празник в християнския календар. Но какво общо има празникът със зайчетата и писаните яйца?

Тайната се крие в предаваните от поколение на поколение ритуали и традиции. Докато християнството се разпространявало из Европа, множество езически традиции се прокраднали в него. Например английската дума за Великден – Easter, води името си от Естра – богиня на пролетта и плодородието, което естествено ни препраща към шарените празнични яйца.

Великденски яйца – символика

Яйцата са възприемани като митологичен образ на прераждането от хилядолетия, а християните възприемат яйцето като символ на възкресението на Христос около 13-и век. Жълтъкът в черупката символизира тялото на Исус в гробницата, а самите яйца се боядисват в червено като кръвта на Христос, пролята на кръста. Истината обаче е, че изрисувани яйца са открити преди 60 000 години в Африка, а в гробниците на древните шумери и египтяни често са откривани щраусови яйца с декорации.

Боядисване на великденските яйца

Първоначално великденските яйца са боядисвани в червено като кръвта на Христос, пролята на кръста. Постепенно започват да се използват и други цветове и малките кръгли предмети наистина заслужават името си „писани яйца“. Преди да се появят синтетичните бои, бабите ни използвали естествени съставки като магданоз и спанак, шлюпки от лук и орехова шума, в които киснели яйцата и получавали наистина красиви цветове. За декорация използвали листенца от различни растения, които оставяли своя отпечатък при боядисването.

Друг начин за изписване на яйцата е с разтопен восък чрез специална писалка. Посредством интересната техника те стават истински произведения на изкуството, а шарките се предават в рода от майка на дъщеря. Ако минавате през Велинград, непременно посетете историческия музей в града – там ще откриете колекция от изрисувани с восък яйца, някои от които са на над 50 години!

В днешно време се използват най-разнообразни техники за боядисване: с памук, с желатин, с алуминиево фолио. Рисунки по яйцата преди потапянето им в боя могат да се направят с восъчна свещ или пастели, както и с перманентни маркери и тънкописци. Ако пък не ви се рисува, можете да  използвате шарени великденски стикери за украса или кристали. Важното е да се забавлявате!

Традиции, свързани с великденските яйца

Най-важната традиция е боядисването на първото червено яйце. Щом е готово, с него се прави кръстен знак на челата на децата в къщата за здраве, а после се поставя пред иконата в дома и остава там цяла година. Яйцето от предходната година пък може да бъде сполетяно от следната съдба: да бъде счупено и по състоянието му да се гадае каква ще е годината, а после да бъде заровено в градината или да бъде хвърлено в течаща вода. Коя традиция се спазва във вашия край?

Писани яйца се раздават на всеки, прекрачил прага на дома, а на великденската трапеза се провежда и прословутото „борене“. Яйцата се чупят едно в друго, а онзи, който успее да счупи яйцата на останалите, ще е здрав през цялата година.

Друга интересна традиция, която не е много позната у нас, но пък е любима на децата по света, е търкалянето. В Англия, Германия и други европейски страни търкалянето на яйца надолу по хълмовете станало символ на търкулването на камъка пред гробницата на Христос преди възкресението. Тази, както и много други традиции били пренесени в Новия свят от заселниците.

Твърди се, че през 1814 г. Доли Мадисън, съпруга на президента Джеймс Мадисън, поставя началото на търкалянето на яйца на Капитолия и стотици деца донесли своите шарени притежания, за да се включат в играта. През 1876 г. конгресът на САЩ издава забрана децата да играят в парка на Капитолия и президентът Ръдърфорд Хейс отваря поляната на Белия дом за малките участници в търкалянето на великденски яйца.

Традицията е прекратена при управлението на президента Рузвелт, но отново е възобновена от съпругата на президента Айзенхауер. Г-жа Айзенхауер е и първата дама, която отваря събитието за чернокожи деца. Оттогава насам търкалянето на великденски яйца в Белия дом се превръща в традиция.

В Англия яйцата се търкалят по тревисти хълмчета и победител е онзи, чието яйце измине най-дълго разстояние. В САЩ децата търкалят своите яйца посредством лъжици с дълги дръжки, а в Литва състезателите имат правото да вземат яйцата на другите, докоснати от тяхното собствено яйце при търкалянето.

Още една интересна традиция е ловът на великденски яйца. Той може да се провежда както вътре, така и навън и е изключително забавен. При него на различни места се скриват истински яйца или пък шоколадови, или изкуствени, пълни с различни лакомства. Децата трябва да ги открият, а щом състезанието приключи, могат да бъдат раздадени награди в различни категории: за най-много събрани съкровища, за най-голямо и най-малко яйце или за каквото ви хрумне. Играта е много забавна и дори е намерила мястото  си в рекордите на Гинес, в които градчето Хоумър, Вирджиния, е включено през 1985 г. с 80 000 яйца, издирвани от 950-те му жители.

Image by Rebekka D from Pixabay

Великденският заек

Кога се появява великденският заек? Като животно заекът е символ на новия живот в езическите вярвания от векове. Около 16-и век родителите започват да твърдят пред децата си, че ако се държат добре, на Великден ще се появи великденски заек, който ще постави писани яйца в кошничките им. Децата започват да правят гнезда в домовете си, за да привлекат заека и така се появява традицията за лов на писани яйца.

Щом ще ловиш писани яйца, непременно ти трябва и кошница. Освен това, ако си много добър и заекът се появи, трябва да има в какво да постави наградите на децата. Затова по Великден малки и големи изнасят своите кошници, в които се редят шарените яйчица и шоколадовите им събратя. Ако не знаете как се прави кошница – ето една чудесна идея от приятелите ни от Двете куки – хем ще спазите традицията, хем ще се позабавлявате при изработката  на сладките кошнички.

Козунаците

Козунакът е вид сладък обреден хляб, който в България традиционно се приготвя на Великден. Казват, че символизира тялото Христово, както червеното яйце е символ на кръвта му. Според схващанията, козунаците се появяват през 17-и век във Франция, а после са разпространени из останалите европейски държави.

Независимо от формата или добавените вкусотийки, козунакът определено носи празнично настроение на великденската трапеза, а приготвянето му е изпитание за всяка домакиня. Ако решите да се пробвате в това предизвикателство, както направихме ние, ето и страхотна рецепта за истински вкусен козунак от Йоланта Делибозова – Йоли.

Тук пък ще откриете защо рибата е символ на ранните християни и какво се крие зад гръцкото и наименование 🙂