Вдъхновяващи истории от читателски клубове „Бисерче вълшебно“

Инициативата на фондация „Детски книги“ за създаване на мрежа от читателски клубове „Бисерче вълшебно“ е част от националната кампания „България дарява“. От 22.03. до 31.03.2019 г. всеки може да си избере кауза, която да подкрепи.

Нашата мисия е събирането на средства, с които да закупуваме периодично нови книги – художествени и нехудожествени. Ще ги предоставяме на децата от читателските клубове по места, за да подпомогнем желанието им да четат, да говорят за книги, да развиват своите знания и да запалват желанието на връстниците си да четат. 

Нашата мисия

Умението за четене е в основата на добрата реализация на нашите деца. Независимо какви предизвикателства ще ни поднесе бъдещето, умението за четене с осмисляне ще продължи да бъде най-важното условие за успех. Затова ние, екипът на фондация „Детски книги“, работим активно за насърчаване на грамотността в България, като залагаме на четенето за удоволствие и по желание.

За да развием мисията си да отглеждаме функционално грамотно поколение и да подпомагаме децата да четат с желание, през октомври 2018 г. започнахме изграждането на мрежа от читателски клубове „Бисерче вълшебно“. В тях децата не само четат, но и развиват различни знания и умения: критично, аналитично и творческо мислене, презентационни умения, памет, концентрация, емоционална интелигентност, визуална култура и други.

До края на 2018 г. клубовете бяха 65, а през март вече са над 80. Те са разположени в цялата страна и са ръководени от библиотекари (училищни, читалищни, регионални библиотеки), учители (детски градини и училища) и ентусиазирани родители. Всеки клуб има свой график и свои дейности, които споделя с останалите участници. Така мрежата работи пълноценно.

Споделено

Ръководителката на един от клубовете ни разказа, че децата чакат с нетърпение заниманията в училищната библиотека. Когато библиотекарката се връща след боледуване за клубното занятие, децата я посрещат в коридора с викове: „Ураа! Ще има читателски клуб!“. А едно дете извиква:

„Госпожо, умът ми казваше, че трябва да съм търпелива, но сърцето ми туптеше и викаше: „Клуб! Клуб!“.

Такива отзиви не са рядкост, когато сърцати и активни учители и библиотекари работят с децата – в най-малките населени места, но и в големите градове. В пощата на фондация „Детски книги“ всеки ден пристигат такива примери. Защото всяко дете в България, независимо дали живее със семейството си или е отглеждано в институция, има нужда да бъде чуто и разбрано. Общото между всички истории, които чуваме и събираме в сърцата си, е едно:

ключът за свързването на поколенията се крие в книгите – новите издания, които се отличават с изящество на изработката и радват както ума, така и очите. Те помагат на децата да търсят отговори на въпросите си за днешния свят и ги свързват с възрастните, които обогатяват допълнително познанията им.

Нашата кауза цели събирането на средства, с които регулярно да закупуваме нови книги за читателските клубове от мрежата „Бисерче вълшебно“, за да могат децата на България да развиват своята функционална грамотност, емоционална интелигентност, а и знанията по природни науки и технологии.

Подкрепете ни до 31.03.2019 г. чрез дарение в кампанията „България дарява“ или целогодишно, като изберете удобен за Вас начин от описаните тук.