Върховна разходка за феновете на Fortnite

Много родители се чудят как да откъснат децата си от компютърните екрани и онлайн игрите и да ги убедят да почетат книга. Задачата несъмнено е трудна и най-близко до ума е да им предложат книга по компютърна игра. Точно в такива случаи „Върховната разходка“ (изд. Кръг) на Матиас Лаворел идва на помощ. Както става ясно от подзаглавието, романът е неофициална история, разгръщаща се в света на популярната компютърна игра Fortnite.

Пол е 17-годишен тийнейджър, чиято мечта е да стане велик актьор. Един ден голяма продукция го избира да играе малка роля. Пол е въодушевен и с готовност подписва всички необходими документи. Противно на познатата поговорка, дяволът често не е в числата, а в текста с дребни букви в края на дълъг и досаден документ. Вместо на снимачната площадка, момчето се озовава на голям остров с още 99 човека. Много пъти. Един след друг. И всеки път пътуването му започва от самолетна писта и скок от летящ автобус.

След известен брой опити на Пол му става ясно, че е станал част от неизвестен сценарий. С цел да се махне от острова, той систематично го разучава и прави догадки какви са правилата и как би могъл да се измъкне. Проблемът е, че Пол не се ориентира особено добре в крайната цел на играта. По-големият проблем е, че е твърдо против използването на оръжия. А един убеден пацифист няма големи шансове за победа в игра, чиято цел е на всяка цена да отстраниш всички противници и да бъдеш последния оцелял.

Както се казва „Приятел в нужда се познава“ и неочаквано Пол получава помощ от момиче. Елла е от най-успешните играчи и по неясни причини решава да играе отборно с Пол. Дали отборната игра може да доведе до успех, ще научите от книгата.

Френският писател Матиас Лаворел споделя в интервю, че да пишеш фен фикшън е като да рисуваш картина с предварително зададени тема, платно, палитра. Трябва да потърсиш начин да разгърнеш историята в тези рамки. Оригинално Fortnite насърчава тактиката „всеки срещу всеки“ (освен ако не играеш в парти с приятели). Ако и вие като мен не харесвате този тип агресивен индивидуализъм, имайте предвид, че във „Върховната разходка“ Лаворел е избрал да покаже, че колективната игра има предимства.

Ето и мнението на домашния ми 13-годишен играч на Fortnite:

„Книгата е добре написана и е перфектна за деца между 11 и 14 години, защото е по много популярна игра, която играеш с приятели. В началото книгата тръгва малко пасивно, докато Пол разбере целта на играта, но след това става по-динамична.“

Преводът от френски е на Калоян Праматаров, а илюстрациите са на Саботен.

Купете книгата с отстъпка от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.