Важно ли е децата да знаят как се опазва околната среда?

Живеем, работим, празнуваме, страдаме…

Автомобили, самолети, хамбургери и ТЕЦ-ове; компютри, телевизори и хиляди достижения на човешката мисъл. Стремеж да надминем себе си, да покажем пред останалите колко по-модерни сме.

Но при всяко наше действие унищожаваме планетата Земя малко по малко. Изхвърляме тонове боклук всеки ден; управляваме все по-мощни автомобили и използваме все повече енергия, за да задоволим непосредствените си нужди или прищевки.

Има ли решение? Естествено! Макар и бавно, планетата може да бъде възстановена донякъде и спасена от човешките дейности. А бъдещето е в ръцете на онези малки същества, които ни гледат отдолу нагоре с обожание и все още се вслушват в думите ни – нашите деца 🙂

Освен от личен пример, децата се нуждаят и от сериозно обучение в училище. А ако в България свободноизбираемите курсове по екология и уроците по опазване на околната среда присъстват донякъде в учебните системи, в САЩ вече има зелени училища!

Идеята за участието на училищата в програмата Green ribbon schools помага на ученици и учители да създадат една по-здрава и по-чиста учебна среда, в която децата да растат щастливи и спокойни. Всяко училище, пожелало да се включи в програмата, избира една от четирите категории: еко-кампус, здраве и фитнес, природно приключение и природосъобразни класни стаи. Към момента 565 училища са се включили в програмата на Американския департамент за образование и ученици и учители заедно опазват околната среда, учейки нови техники и правила, създавайки здрава среда за живот.

В изявлението си по случай Деня на Земята 2012, президентът на САЩ Барак Обама изказва подкрепата си за зелените училища и призовава родителите да предадат в ръцете на децата средствата, необходими им за бъдещото справяне с екологичните предизвикателства.

И ако американците са далеч от нас, идеите им са доста близки и до нашето родно образование. Множеството проекти, подети от ученици и учители, дават надежда, че не всичко е загубено. Спестявайки енергия в училище, рециклирайки и научавайки повече за природата, за нейните богатства и за действията на хората, малчуганите ще са онези, които ще променят нас, закостенелите възрастни.

„Не е срамно да спестяваш. Не е лошо да рециклираш. Не е глупаво да знаеш. Посади дърво. Загаси лампата, когато не ти трябва светлина. Ходи пеша. Бъди здрав и доволен. Спаси планетата!“ – съвети, които можем да дадем на децата, да им помогнем да вървим заедно в една по-зелена посока.

Ако на нас самите ни е трудно да научим как да се справяме с екологичните предизвикателства, за щастие книгите отново идват на помощ.

Едно много подходящо четиво е книгата „Планетата Земя“, избрана за най-добрата детска научно-популярна книга за 2011 г. Чрез нея можете да обясните на децата не само как е създадена и функционира планетата ни, но и как действията на хората увеличават парниковия ефект, как те влияят върху водородния цикъл и защо дърветата са важни.

Друго подходящо четиво е „Защо трябва да се грижа за природата?“. От нея децата ще научат как се замърсява планетата, какво е енергийна криза, защо има глобално затопляне, как се замърсяват въздуха и водите. След всеки раздел, авторите на книгата предлагат простички съвети, с които всеки човек може да допринесе за промяна в ситуацията и спасяване на планетата.

 

Не мога да пропусна да спомена и книгите на Луси и Стивън Хокинг – „Тайният ключ на Джордж за вселената“ и „Джордж търси съкровища в Космоса“. От пътешествията на Джордж и Ани децата ще разберат какъв късмет сме извадили със собствената си планета – разположена в пояса на Златокоска, нито прекалено близо, нито прекалено далеч от Слънцето; пълна с вода и обвита от специален слой, за да дишаме и да създаваме нови живот.

Приключенията на Джордж определено те карат да се замислиш нужно ли е да унищожаваме всичко.

 

 За съжаление, книгите на д-р Зюс все още не се издават в България, но филмът „Лоракс“, който тръгна миналия месец по кината, засяга екологичната тема. Създаден по едноименното произведение на д-р Зюс, филмът представя какво се случва след изсичането на дърветата. Хубаво ли е да си купуваш чист въздух? Да притежаваш дървета от пластмаса и да се къпеш в токсични води?

И нищо няма смисъл ОСВЕН… Освен ако някой не го е грижа…

Нека ни е грижа, за да живеем спокойно и да не се налага да търсим други планети, на които да живеем, защото сме унищожили своята собствена!

Честит Ден на Земята 2012!