Въображението и вълшебните врати, които то отваря

„Вълшебната шапка на учителката“ (изд. Летера) е пъстра книга, в която са събрани 4 приказки за деца на турската писателка Айтюл Акал.С тяхна помощ писателката ги превежда през 4 вълшебни вратички и им разкрива безценността на въображението и несекващото любопитство към света.

Във „Вълшебното ателие на майстора“ грънчарят Мути изработва глинени фигурки, които продава на пазара. А те винаги се продават най-бързо и скоро останалите творци започват да се питат каква е тайната му. Да не би ателието му да е вълшебно? Магията се крие в неща, които всеки от нас притежава – въображение, вдъхновение и любов към това, което правим.

Хубаво ли е брат ти да не върши пакости, да не вика, да не тича и да не играе? Не и ако причината е, че е обсебен от домашния компютър и прекарва цялото си време пред него. Има ли живот извън компютърните игри и интересен ли е той? Главният герой ще разбере какво можеш да правиш, ако не висиш пред екрана по цял ден във „Вълшебното училище на брат ми“.

Животът може да е приключение, когато имаш разнообразни интереси. Това научава и малката внучка, която се запознава с новия си дядо и надниква във вълшебния му гардероб. А дядовият гардероб е истинска съкровищница от спомени за всичките му хобита – книги, музика, риболов, пилотиране на самолети.

Могат ли училищните уроци да бъдат интересни и забавни, а не, както са убедени почти всички деца, скучни и досадни? Може ли в учебната стая да се настани вълшебство? Едноименната история от книгата убедително доказва, че всичко, което е необходимо за това, е появата на нова учителка и нейната вълшебна шапка. Аз пък ви уверявам, че шапката всъщност е излишна. Нужна е само учителка, стига тя да вярва, че светът около нас е безкрайно интересен и да влага цялото си сърце в запознаването на децата с него.

С увлекателно разказаните си приказки Акал успява да създаде уютно настроение и да засили естественото любопитство на децата към случващото се около тях. А на нас възрастните деликатно подсказва да не забравяме да подхранваме интересите и въображението на децата си като споделяме нашия опит и им показваме колко прекрасни неща може да направи човек с живота си.

„Вълшебната шапка на учителката“ е богато илюстрирана от Мустафа Делиоглу, чиито ярки и живи рисунки са вълшебство сами по себе си.

Айтюл Акал гостува на Софийския международен литературен фестивал в НДК днес от 12:30 часа. Не пропускайте срещата-разговор с нея, а в следващите дни очаквайте на сайта интервюто й за „Детски книги“.

Автор: Лора Филипова