Фантастичният господин Фокс

Едва ли някога ще ми омръзне да чета Роалд Дал. Или да го препрочитам. Ако някой ден трябва да препоръчам детски автор на сина си, Роалд Дал със сигурност ще е първият. Куентин Блейк и тук ни помага с прекрасните си илюстрации да придобием представа за главните герои. А на края на книгата пък откриваме поредните интересни факти за живота на автора, към които аз лично вече съм пристрастена.

Хуморът на Роалд Дал във “Фантастичният господин Фокс” (изд. „Ентусиаст“) е все така великолепен. Той отново събира различни характери и ни ги описва по най-живописния и превъзходен начин с помощта на думичките си, които блестят като “разтопено злато”.

Във “Фантастичният господин Фокс” приказник № 1 ни завладява със своята история за една необикновена лисица – господин Фокс, нейното семейство и трима лоши фермери – Богис, Бънс и Бийн. Богис отглежда пилета, Бънс – патици и гъски, а Бийн – пуйки и ябълки. За тези тримата децата от местността си имат следната песничка:

„Богис, Бънс и Бийн,

плондер, клечка и джудже.

Макар на вид различни,

еднакво зли са те.“

Господин Фокс честичко се разхожда до фермите на някой от тримата гореспоменати и отмъква свежа мръвка за семейството си. Но фермерите далеч не са очаровани от този факт и много скоро решават да се саморазправят с наглата лисица, още повече щом знаят къде е неговата дупка…

До известно време вятърът е съучастник на господин Фокс и духа в лицето му – така лисицата надушва отдалеч, ако някой от фермерите я дебне. Но вятърът не винаги е само на страната на господин Фокс. Първо идват пушките, после лопатите, а накрая и страшните трактори. Тримата “подли и зли” фермери са готови на всичко, за да спрат господин Фокс да краде от тях. Започва истинска надпревара на живот и смърт, а семейство Фокс се изправя пред ужаса на глада. Всъщност, цялото животинско царство, което живее в хралупи под земята, е заплашено. Не след дълго обаче господин Фокс измисля хитър план, с който да натрие носа на фермерите и да нахрани мама Фокс и децата. За щастие се намират и добри съюзници като Язовеца, който му помага в това приключение под земята.

“Фантастичният господин Фокс” е за малки и големи. Тя ни помага да не се взимаме много на сериозно, напомня ни колко е важно да имаш добри приятели и ни показва монетата от двете страни. И докато ръкоплясканията в книгата остават за лисицата – една фантастична лисица! – то моите ръкопляскания отиват за фантастичния Роалд Дал.

Автор: Милена Трендафилова