Училища и градини получават звание „Крепост на книгите“ по време на Походът на книгите

Шестото издание на националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ навлиза във втората седмица от своето вълнуващо пътуване към малките и големите читатели. През 2017 година негов водещ фокус са младите читатели на възраст от 4 до 15 години.

За да ги покани и увлече в безкрайния свят на книгите и четенето, инициативата им предлага богата програма от съпътстващи събития, която включва много игри, приключения и любопитни срещи. В рамките на цял месец любими актьори посещават столични учебни заведения като част от инициативата „Известни българи четат на децата“. Включилите се училища и детски градини получават званието „Крепост на книгата“ след срещата си с тях, а малките читатели биват отличени с Любознателен дракон – медал за читателска храброст.

Част от книжните инициативи от „Походът на книгите“ е и Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“, която дава право единствено на децата на възраст от 6 до 15 години до 22 април да гласуват за най-харесваната от тях детска книга, издадена на български език през 2016г. 

Снимка: Сдружение „Щипка” (Лили Петкова)

„Националният маратон на четенето 2017“ също предвижда мероприятия за читателите от всички възрасти в библиотеките в цялата страна.  До момента в него са се включили 57 библиотеки от 37 града и 16 села. Сред основните стремежи на инициативата е утвърждаването на библиотеката като водещо място за четене, срещи и общуване на различни общности. Къде, кога и какво предстои, можете да следите подробно на сайта на Българска библиотечно-информационна асоциация.

Националната кампания „Походът на книгите” се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Българска библиотечно-информационна асоциация и Министерство на образованието и науката. Официални партньори на кампанията са Столична община, Столична библиотека, Националният център за книгата, фондация „Детски книги“ и сайтът „Аз чета”. „Походът на книгите“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

Официален превозвач на „Походът на книгите” 2017 е таксиметрова компания „ЗА ЕДНО ЕВРО“ ООД.