Ученици от Попово с премиера на сборник с приказки

Скоро отбелязахме 1 ноември – Ден на народните будители, а за учениците в ОУ „Л. Каравелов“, гр. Попово, това бе и патронния празник на училището. По случай двойния празник на 30.10.2015 г. в зала 1 на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1882“ в града се състоя творческа среща и премиера на две книги. „Моята приказка“ е сборник с приказки лично творчество на ученици от училището, а „Веселушка“ събира стихотворения за малки и по-големи деца от Василка Петрова. Събитието бе организирано от училищната библиотека на ОУ „Л. Каравелов“ и читалището. Ето какво разказва Антоанета Йорданова, училищен библиотекар в ОУ „Л. Каравелов“ и главен редактор на „Моята приказка“:

„Сборникът с приказки „Моята приказка“ събра в себе си личното творчество на ученици от ОУ „Л. Каравелов“. Това са  33 приказки, с които учениците участваха в Третия национален конкурс за детска авторска приказка „Ще ти разкажа приказка“ на Дирекция „Култура“ при Столична община, който се проведе през 2014 г. Журито с председател писателят Георги Константинов класира приказката „Орловото яйце“ на Надежда Пенева на трето място.  

Учениците от начален етап поканиха Надя да сподели впечатления от награждаването и да прочете своята приказка. В часовете по извънкласно четене четоха и обсъждаха участвалите в конкурса приказки. Много ученици изразиха желание да нарисуват илюстрации по приказките. Постепенно се обединихме около идеята да съберем в книжка приказките лично творчество на учениците за учебната 2013/2014 г. 

По книгата работихме цяла година. Началото беше точно преди една година – м. октомври 2014 г., когато учениците  на г-жа Красимира  Цонева (III б клас, вече в IV б клас) се заеха със задачата да нарисуват интересни и забавни заглавки. Те вече имаха опит в рисуването на красиви букви – през 2013 г. участваха и спечелиха всички награди на Националния конкурс „Защо са ни ценни старобългарските писмена“ на Фондация „Свети Евтимий – Патриарх Български“, посветен на 1150 г. от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий.

Илюстрациите в книгата са на ученици от ателие „Арт-ателие“ по проект „Успех“ с ръководител Мариана Иванова, както и на самите автори на приказките. В „Моята приказка“ с компютърни рисунки се включиха и  учениците от клуб „Каравеловче“ по проект „Успех“  с ръководител Снежанка Стефанова.“

Редактори на „Моята приказка“ са учители от начален етап и учители по български език и литература в поповското училище. Редактори и помощници на г-жа Йорданова в създаването на книгата са и децата от клуб „Млад журналист“. Успехът не закъснява! Научил за дейността на ученици, учители и библиотекарка, родител на ученик от ОУ „Любен Каравелов“ пожелава да финансира издаването на книгата.

Творческата среща продължи с представяне на дейността на „Клуба на твореца“ и разнообразното творчество на Василка Петрова, която освен че пише стихове за деца и възрастни е и изследовател на капанския бит и народната памет. На срещата ученици от ОУ „Христо Ботев“ в с. Садина рецитираха стихове от нейната книжка „Веселушка“.

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.