Учебен кораб Тобърмори – училище за моряци и смелчаци

Познавам Алегзандър Маккол Смит от поредиците му за зимбабвийската собственичка на детективска агенция Маа Рамотсве („Дамска детективска агенция 1″) и изключително симпатичната героиня Изабел Далхаузи от „Неделният клуб по философия“. С изненада научих, че шотландският писател е автор и на поредица за деца под името „Учебен кораб Тобърмори“ (изд. „Ергон“) и разбираемо исках да видя как се е справил с писането за по-млада публика.

Фий и Бен Мактавиш (почти 13-годишни) са близнаци, които имат невероятния късмет родителите им да са учени, обикалящи моретата и океаните със собствената си подводница. Децата често ги придружават през ваканциите, но през останалото време трябва да посещават училище. Какво по-подходящо от учебен кораб, който прави истински плавания, а учениците на него учат не само традиционните уроци, но и всичко, свързано с живота и управлението на платноход?

За мен това звучи като училище на мечтите, но Фий и Бен са леко притеснени от новото начало и от размера на „Тобърмори“. За щастие, като във всяко училище, се срещат услужливи и приятелски настроени личности като Беджър и Попи, винаги готови да помогнат на новаците. За нещастие, дори в такова необикновено училище не липсва и неизменният училищен побойник и гадняр – Уилям Едуард Хардтак. Подобно на Драко Малфой, Хардтак винаги е съпътстван от двамата си „помощници“ Шарк и Флабър.

Сблъсъкът е неизбежен, а нещата загрубяват, когато Бен, Хардтак, Шарк и Флабър се включват в снимките на филм на съседен кораб. Снимачният екип обаче предизвиква съмнения у Бен и скоро той и неговите приятели се оказват в центъра на опасни събития.

Главното умение на Алегзандър Маккол Смит, спечелило му множество читатели (малки и големи) по цял свят, е четивният, уютен и ненатрапчив стил, съчетан с близки до ежедневието и не прекалено динамични сюжети. Книгите му почти винаги включват и лека криминална загадка, която не е водеща, нито пък прекалено заплетена, но придава гъделичкащ загадъчен привкус на четенето. И на фона на всичко това, сякаш между другото, успява да подтикне читателите си към размисъл по общочовешки теми – морал, приятелство, лъжа, неувереност, смелост.

Всичко това присъства и в „Учебен кораб „Тобърмори“, което прави книгата увлекателна и приятна за читателите на възраст 12-15 години. Писателят се е постарал да включи в екипажа на кораба всички основни типажи, които се срещат и в стандартно училище – насилникът, строгият, но справедлив директор, добронамерените ученици, които се поставят на мястото на новодошлите и правят адаптацията им максимално лесна. По традиция, персонажите му са успокояващо нормални – с всички недостатъци, съмнения и пристъпи на смелост, които всеки от нас познава. Именно чрез подобни „обикновени“ герои Маккол Смит успява да направи читателите съпричастни на случващото се и да ги свърже с подобни ситуации от собствения им живот.

Книгата е изпъстрена с илюстрациите на Иън Мактавиш, а преводът е на Мирела Стефанова. Първоначалните издателски планове са за 3 книги в поредицата, като втората вече е излязла на англоезичния пазар, така че не ни остава нищо друго освен търпеливо да чакаме и българското издание.

Книгата е издадена на български език с подкрепата на програма „Творческа Европа“. Тя е част от кампанията „Клуб за книжни пътешествия“.

Автор: Лора Филипова