Участниците в “Забавното лятно четене” надхвърлиха 10 000

Над 10 000 деца с повече от 40 000 прочетени книги се включиха в „Забавното лятно четене“ от старта на кампанията през 2011 година до момента, съобщават организаторите от Az-deteto.bg. В началото на лятото участниците бяха около 8 200. Големият финал на кампанията за насърчаване на детското четене ще се състои на 14 септември (неделя), от 11:00 ч. в книжен център GreenWich. Тогава ще бъдат обявени и победителите за 2014 в следните категории – „Най-четящо дете“, „Най-четящо училище“, „Най-четящ град“, „Най-активен читател“ (за детето, прочело най-много книги от самото начало на проекта) и „Най-млад читател“ (за дете от 1 клас, което е прочело най-много книги от всички първокласници в цялата страна).

Предварителните резултати от обработените статистики в националната надпревара на кампанията за приза „Най-четящ град“ към момента показват, че на първо място излизат Видин, Добрич, София, Русе, Самоков, Пловдив и Враца.

В края на месец август приключи и набирането на творби за конкурса по детско творческо писане „Моят любим литературен герой“, организиран за пръв път в рамките на „Забавното лятно четене“. В него взеха участие над 30 деца от цялата страна, а победителите ще бъдат наградени по време на големия финал, по един във всяка възрастова група (6-10 г. и 10-14 г.).

„Забавното лятно четене” се провежда със съдействието на Министерство на образованието, Столична община, Столична библиотека, Българска библиотечно-информационна асоциация, “Глобални библиотеки“, UNICEF, фондация „Заедно в час”. Основен партньор и спонсор на „Забавното Лятно четене” е ЧЕЗ България. Партньори са също издателствата „Ентусиаст”, „Инфодар”, „Фют”, „Жанет – 45” и книжарница „Ориндж“, а комуникационен партньор е агенция Civitas Global. Медийни партньори на проекта са Bulgaria ON AIR, Българско национално радио, Dnes.bg, Az- jenata.bg, Az-cheta.com, Teenproblem.bg, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.