Участниците в „Читателска щафета 5: Патилански приключения” надхвърлиха 1300

По-малко от 10 дни преди края на „Читателска щафета 5: Патилански приключения“ участниците вече са 1307, което е рекорд за националната кампания за насърчаване на четенето. Това е броят на получените по пощата към 4 януари формуляри за участие на деца, прочели поне 3 от книгите за съвременни патиланци и пакостници, включени в щафетатаОбщият брой на прочетените книги пък е 4685.

Поради по-продължителната зимна ваканция в цялата страна, фондация „Детски книги“ удължи срока за включване в кампанията до 13.01.2017 г.

“Данните потвърждават убеждението ни, че децата предпочитат да четат съвременни книги с интригуващи герои, които приличат на самите тях, като Малкия Никола, Ужасния Хенри, Макси, Майлс и Найлс. Например, най-четена до момента е поредицата за „Ужасния Хенри“ с 355 прочетени книги.”, разказва Валентина Стоева, председател на Съвета на фондация “Детски книги”.

Особено популярни са и книжките от поредицата за Малкия Никола, предназначени за по-малките читатели на възраст от 6 до 8 години. „Лош късмет за любимеца на учителката“ е прочетена от 313 деца, а „Отиваме на пикник“ – от 282.

Петото издание на кампанията регистрира засилен интерес от страна на децата в предучилищни групи. До момента в щафетата са се включили 116 деца на 6 г. Най-много са 8-годишните читатели – 376, следвани от 7-годишните – 263 и 9-годишните – 250. Наблюдава се рязък спад на участниците над 10 години: 40 на 11 г., 24 на 12 г. и само 6 на 13 г., което засилва увереността ни, че възпитаването на любов към четенето трябва да започва от най-ранна детска възраст.

В три от предишните издания на кампанията, най-голям бе броят на щафетниците от Силистра. Получените до момента формуляри на деца от Силистра са 326, което им отрежда временното първо място преди края на кампанията на 13 януари. Веднага след крайдунавския град, по брой участници до 4 януари се нареждат Разград (129 деца), София (101 деца) и Русе (79 деца).

В продължение на усилията за насърчаване на четенето, в рамките на кампанията „Читателска щафета“, фондация „Детски книги” предизвика децата да се включат в конкурса „Патилански комикс”. За целта те трябва да разкажат по избор своя пакост, любима история от включените в щафетата книги или от „Патиланско царство” на Ран Босилек.

„Силата на комиксите да превръщат децата в читатели е неоспорима. Те са чудесен инструмент за развиване не само на четенето, но и на уменията за писане и учене като цяло. Именно затова избрахме комикс формат за творбите за конкурса ни. За наша радост, интересът на децата към създаването на комикси е голям.” обяснява изпълнителния директор на фондацията Лора Филипова.

Новият срок за включване в конкурса е 13.01.2017 г. Желаещите могат да изпращат своите комикси по пощата на адрес: За “Читателска щафета”, 1113 София, п.к. 204 (важи пощенското клеймо) или снимки по мейл на editors@detskiknigi.com. Най-впечатляващият комикс ще донесе на автора си графичен таблет за рисуване на комикси и книга „Първи 10 стъпки в комикса“ на Петър Станимиров (изд. „Кибеа“). Победителят ще бъде обявен по време на детския книжен празник в края на януари 2017 г.

За повече информация за кампанията и конкурса „Патилански комикс”, можете да следите специалния сайт и фейсбук-страницата на “Читателска щафета 5: Патилански приключения”.

Организатор на „Читателска щафета 5: Патилански приключения” е фондация “Детски книги” с финансовата подкрепа на програма „Регионален грант“ на VivacomFund и Български център за нестопанско право (БЦНП).

Партньори са сайтът „Аз чета”, Детски дневник, сайтът „Данибон“, НЧ „Читалище.то-2014“ – София и верига книжарници Orange Center. Книгите, включени в кампанията, са на издателствата “ФЮТ”, “Колибри”, “ПАН” и “Сиела”.