Творци учат децата как се правят книги

В първото тримесечие на годината кафе-книжарница „Fox book“ ще бъде домакин на единствено по рода си творческо ателие. То ще преведе децата между 6 и 13 г. през целия процес по създаването на книга – от написването, редакцията и корекцията на текст през илюстрацията и графичното оформление до самото отпечатване. Курсът продължава 10 седмици, а в неговия край ще бъде организирана и изложба на готовите проекти. Целта на заниманията е пробуждането на траен интерес у децата към книгосъздаването, респективно към литературата, културата и езика.

Кога ще се провежда ателието?

Срещите стартират на 14.01. и ще бъдат всяка неделя от 11:30 ч. Продължителността е 60 мин., разпределени в две сесии – една за писане и една за художествено оформление.

Кой ще води заниманията?

Ателието „Изкуството на книгата за деца“ ще бъде ръководено от авторката Симона Янакиева и илюстратора Боян Йорданов – творческият тандем зад книгата „Безбука“. Като обучители ще се включат Ева Тенева-Зайков, която ще запознае децата с дизайна на кориците и книжното тяло, както и Стоян Желев и Радимира Йорданова от Великотърновския университет, които ще ги въведат в тънкостите на типографията и калиграфията.

Защо да запишете децата?

Детската книга събира много изкуства между страниците си. Докато участват активно в създаването на книги, децата получават възможността да преосмислят света с помощта на творчеството и да реализират свой собствен проект.

Заниманията ще бъдат със свободен вход, но местата са ограничени до 15 броя. Запазете своето още сега от тук.

Появата на ателието е добър повод да си припомним „Книга как се прави“ и рубриката „Кой прави детските книги?“. Проектът „Изкуството за книгата за деца“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.