Цветни забавления ви очакват на Елмъров ден в НДК

С пъстроцветен книжен празник на 27 май 2017 г. от 11:00 часа в Мраморното фоайе на НДК българските читатели ще покажат привързаността си към карирания слон Елмър, като отбележат Елмъров ден. Необичайният слон е герой от едноименната поредица детски книги на британския автор и илюстратор Дейвид Маккий, а от няколко години деца от цял свят празнуват уважението към различията на Елмъров ден – тогава всички слонове се оцветяват в ярки цветове, а самият Елмър е в „слонско сиво“.

По време на празника, организиран от фондация „Детски книги“ и издателство „Жанет 45“, малчуганите ще чуят откъси от книгите за Елмър, докато илюстраторката Милена Радева („Алиса в страната на чудесата“, “Приказки страшни за деца безстрашни”) ще пресъздава историите на живо. Всяко от присъстващите деца ще може да оцвети свой собствен слон и да се включи в правенето на колажна приказка с героите от поредицата за Елмър.

Специален гост на Елмъров ден ще бъде италианската илюстраторка Ромина Беневенти, позната на българските читатели с работата й по „Питанки“, „Малки същества“ и „Лулу“ на Петя Кокудева, която е приготвила изненади за присъстващите.

Напомняме, че днес до 23:59 часа децата от цялата страна могат да се включат в два конкурса – за рисунка „Откъде идва Елмър“ и за писмо „Напиши писмо до Елмър“. Авторите на двете най-хубави рисунки и двете най-интересни писма ще бъдат обявени по време на книжния празник в НДК. Те ще получат по един екземпляр от „Весел гъделичкащ смях. Том 2“ на Маргарит Минков, а журито си запазва правото да раздаде и поощрителни награди.