Тролът Сърдитко се вихри в две книги за емоциите

Запознайте се с трола Сърдитко!

Той е очарователно синьо същество, което живее на красиво място и има чудесни приятели. Животът му изглежда безоблачен и щастлив, но само докато не се ядоса.

Ах, този гняв! Изведнъж всичко започва да изглежда трудно, приятелите са дразнещи и никой нищо не разбира!

Със сигурност всеки oт нас се е сблъсквал със способността на това чувство да помрачи и най-хубавия момент. Децата не правят изключение. И докато възрастните успяваме да се „вземем в ръце“, при тях това не е толкова лесно. Двете книги от поредицата за симпатичното гневливо тролче, създадени по идея на aprilkind (семейство, което разработва плюшени играчки), помагат на децата да погледнат отстрани на обичайните ситуации, в които изпадат, за да се научат да овладяват емоциите си.

Първата книга от поредицата „Тролът Сърдитко“ (изд. „Изток-Запад“) среща малките слушатели със симпатичното гневно тролче и приятелите му. Сърдитко иска да си построи къща и започва с огромен ентусиазъм, но не всичко се развива по план.

Строежът се разпада, ябълките си стоят на дървото, корабчетата не искат да плуват в реката и отнякъде се появява огромна скала! Е, как да не се ядосаш!

Лошото настроение на Сърдитко не остава незабелязано и всичките му приятели изведнъж изчезват. Никой не иска да общува с буреносен облак. Тогава той се оглежда и вижда, че е самичък, а това никак не е приятно, даже е скучно.

Извинението успява да оправи сложната ситуация и всички заедно се захващат да построят мечтания дом.

Втората книга от поредицата – „Тролът Сърдитко … днес не се сърди“ – разказва за специален облог между Сърдитко и неговите приятели. Ако остане спокоен през целия ден, те ще направят за него ябълков мус. Той успява да не се ядоса, когато пред него свършва вкусния кекс.

Запазва самообладание при провалената игра с топка. Дори когато една гарга „свършва нещо“ върху него.

Но когато приятелите му започват да му се подиграват, нещата изведнъж се променят.

В края на деня Сърдитко научава каква сила има думата „извинявай“, а останалите разбират, че не е никак лесно на сдържаш гнева си. Вече никой не е ядосан и приятелите похапват заедно вкусен ябълков мус.

Първата книга от поредицата показва на децата до какво води техният гняв. Сърдитко се оставя на чувството и накрая сякаш губи приятелите си. За щастие, след като урагана от емоции преминава, те отново са заедно.

Втората книга илюстрира как децата могат сами да овладяват яда си. Бавно, постепенно, с усилие, но е възможно. След това става много по-лесно. Усещането вече е познато, победено. Дори можеш да помогнеш на някой друг да се справи с него.

Двете заглавия, написани от Барбара ван ден Шпойлхоф, са книги за четене и обсъждане с възрастен. Той трябва да преведе слушателя през историята, да обясни нейните етапи, да разкрие причините. Важно е да обясним на децата си, че всяка емоция се поражда от нещо и, каквато и да е тя, води след себе си последствия. Понякога е трудно да се справим сами и е необходима помощ. Това е нормално и необходимо. Важно е да се научим да говорим какво чувстваме и да потърсим причината за него. Истинското разбиране за гнева, тъгата, яростта, завистта, загубата идват с намирането на причината за тях.

Илюстрациите на Щефан Прикен са чудесни – мили, топли и емоционални. Всяка от тях може да се използва като повод за разговор с детето:

  • Какво предизвиква крясъците?
  • Как реагират останалите ?
  • Как изглежда ядосаният Сърдитко? А щастливият?
  • Защо се обиждаме?
  • Кога трябва да се извиним?

Едно от ценните предимства на книгите, поне според мен, е че авторите не са категоризирали чувствата, които изпитват героите. Оставили са разсъжденията в тази посока на децата. Всеки от нас понякога намира в кухнята си сърдито тролче, а не усмихнато дете. Това не е показател за нещо тревожно и отрицателно. Важно е да бъдем отговорни родители да се покажем на децата си как да се справят с бурите, които бушуват вътре в тях.

Книгата е написана в сегашно време, което може да се стори малко странно на част от родителите. Но децата със сигурност нямат проблем с такова поднасяне на текста. Преводът е поверен на Калина Захариева-Константинова, а изданието се гордее с твърди корици и плътна хартия.

Може би ще ви е интересно да научите, че Сърдитко най-напред се появява като плюшена играчка с логото на aprilkind. Той е вдъхновен от едното от децата на семейство Герхарц, които стоят зад марката плюшки. Разработват го в продължение на две години, а след това се появява и идеята за книга. Написването й възлагат на Барбара ван ден Шпойлфоф, а илюстрациите – на Щефан Прикен. Днес Сърдитко е абсолютен любимец на децата в много страни по света и можете да го срещнете да краси дори чаши, плажни топки и какво ли още не.

Вземете книгите от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.