Традиционната Лятна читалня на открито в Пловдив започва на 3 юли

За шеста поредна година малките любители на книгите и техните родители могат да се включат в лятната читалня на открито. Читалните ще се проведат на 3, 4 и 5 юли, от 10:00 ч. до 12:30 ч., в Цар Симеоновата градина (до Пеещите фонтани). Инициативата продължава и през цялата лятна ваканция, като срещите ще бъдат в читалните и подновеното от „Лайънс клуб – Филипополис” дворче на Детски отдел, РНБ “Иван Вазов” от 9:00 до 17:30 ч. до края на август.

Организаторите уточняват, че входът за лятната читалня е свободен и ще има награди за всяко дете, дръзнало 2 часа да почете! Възрастта на читателите е без значение, защото има четива за всички, включително и за най-малките, които ще открият подходящи книги в специално местенце за прохождащи читатели.

“Подбрали сме десетки образователни, логически и подвижни игри, с които ще се превивате от смях. Ще поседнете на меки пъзели от букви, но и ще редите думи и текст с тях. Ще играете на „Не се сърди, човече!”. Доброволците ще Ви подсказват как да си получите печатите върху лятната бинго карта, защото трябва бързо да се ориентирате къде да намерите подходящото четиво, с което да изпълните поставената езикова задача.”, разказва за предстоящата читалня Мария Петрова, координатор на Центъра за работа с деца.

Специално за родителите организаторите, съвместно с книжарници “Сиела”, издателствата „Изток-Запад”, „Софтпрес“ и “Приобщаващо образование”, са подготвили книги, от които те да почерпят знания и идеи за разпалване на любопитството и креативността на децата си.

Лятна читалня на открито се провежда благодарение на дарителите: ИК “Хермес”, “Просвета”, “Клевър бук”, ИК “Жанет-45”, “Фют”, Книжарници “Сиела”, “Софтпрес”, „Изток-Запад”, “Приобщаващо образование”, Списание  “Аз съм българче” и ИК “Егмонт-България”!, както и с подкрепата на доброволците към библиотеката (и СНЦ „Писалка и перо”): Център за работа с деца и “Лео клуб – Пловдив”. Наградите за читателите са осигурени от спонсорите “Барт” и “Лидер”.