Тра-ла-ла, тра-ла-ла, на бирен шейк ела!

31.07. е много специален ден за всички почитатели на книгите за Хари Потър. Ако не знаете или не се досещате за причината, то вероятно ще ви бъде интересно да научите, че в самия край на месеца рожден ден празнуват както Джоан Роулинг, така и самият Хари Потър!

У дома живеят точно три почитателки на творчеството на Роулинг, затова не можехме да подминем този ден току така. Признавам, дълго умувахме как да почетем любимите си герои и моменти. Книгите са четени (и слушани) десетки пъти, филмите можем да изиграем и сами. Тъй като е ваканция и следователно – време за угаждане, решихме да си направим прочутия бирен шейк и да изпием по чаша от това емблематично за Потъровия свят питие.

„Тя го потупа по ръката и Хари усети как му причернява, но Джини тръгна да си вземе още бирен шейк. Крукшанкс я последва, вперил жълтите си очи в Арнолд.“

Има много изкушения в легендарната поредица, които бихме опитали на драго сърце, ала не ни е по силите на направим подскачащи шоколадови жаби или бонбончета с вкус на чийзкейк, картофена салата и спагети. Затова ви приканваме да си приготвите с нас рецептата по-долу! Тъй като сме наясно с детската ни аудитория, това е един бирен шейк без бира. Разбира се, по преценка в семейството, рецептата може да се изпълни с безалкохолна бира, но тук използваме обикновена клуб сода (газирана вода).

И така, ето какво ви е нужно за няколко чаши вкусен, карамелен бирен шейк:

  • 200 гр. кафява захар (най-добре е да бъде от вида Мусковадо)
  • 30 мл. вода
  • 80 гр. масло
  • 2 гр. сол
  • екстракт ванилия
  • 2,5 мл. лимонов сок/ябълков оцет
  • 200 мл. течна неподсладена сметана за разбиване
  • около 1 л. сода за пиене/безалкохолна бира

Първата стъпка е да приготвите тофи-карамела. Сипете захарта в подходящ съд (малка тенджерка или по-дълбока касерола) и добавете водата. Загрейте на средно силен огън, докато захарта се стопи и започне да се карамелизира. Идеално би било температурата на сместа да достигне 115 градуса, като за тази цел ви е нужен специален термометър. Ако не разполагате с такъв, изчакайте и разбърквайте, докато сместа започне да образува мехури.

Добавете маслото, ¼ от сметаната, лимоновия сок/оцета и разбъркайте добре. Изключете котлона, добавете ванилията и разбъркайте отново. Оставете сместа да се охлади, преди да продължите нататък.

„Хари реши, че просто ще изчака да види какво ще стане под въздействието на бирения шейк в слабо осветената стая на Слъгхорн.“

Следващата ни стъпка е сметановият топинг. В купа изсипете остатъка от сметаната и разбийте с миксер. Добавете 2 с.л. от карамелената смес и отново разбийте.

И последно – „сглобяване“ на шейка! Разделете тофи-карамела по равно във високи чаши (у дома използвахме специални високи халби), сипете сода/безалкохолна бира, докато се запълни около ¼ от вместимостта на чашата и разбъркайте добре. Допълнете. Отгоре сложете щедра порция от разбитата сметана с карамел и сервирайте!

Приключваме публикацията, тъй като се захващаме с пийване и сърбане!

Честит рожден ден, Хари! Честит рожден ден, Джоан Роулинг!

За още идеи как да отпразнуваш рождения ден на Потър (или своя – по потъровски), надникни в тази статия.

Автор: Анна Симова

Снимки в статията: А.С. личен архив