Топли февруарски срещи на малки читатели с Анета Дучева

От средата на февруари детската писателка Анета Дучева гостува на деца от Варна, за да представи последната си книга „Пиано от картон“. По думите на самата авторка срещите са „вдъхновяващи“, а своеобразното й книжно турне нямаше да е възможно без подкрепата и отдадеността на учителите от посетените училища.

Един от тези учители е Звездалина Атанасова, която ни разказа своите впечатления от срещата с учениците от СЕОУ „А. Пушкин“ във Варна.

„По-различно, даже необикновено, направиха представянето на новата книга „Пиано от картон” на детската писателка Анета Дучева група деца от четвърти „В” клас на СУЕО „А. С. Пушкин”. Подготвиха кратка драматизация на началото на книгата, като оставиха любопитната публика да си отговори на въпросите, след като прочете книгата.

По-големите деца познават Анета Дучева от предни срещи и са чели други нейни книги. Децата слушат с интерес разказите на авторката. Нейното умение да завладява детската аудиторията с мекия си и приятен глас, с топлите думи и съветите й към малките читатели правят срещите вълнуващи. Децата усещат, когато нещо се прави от любов за тях. Всяко дете се чувства специално – то получава лично автограф от авторката. Децата си тръгват от срещата с книжка в ръка и с нетъпението да я прочетат. За доказателство пращам снимка на деца, които докато чакаха за автограф, разгърнаха книгите и ги зачетоха.“

„Пиано от картон“ е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно” 2017, в която право да дадат своя глас имат само деца от 6 до 15 години. Чрез онлайн гласуване от 15 февруари до 22 април 2017 г., те ще определят книгите победители. По време на срещите си с деца и възрастни Анета Дучева се е превърнала в посланик на наградата, а по думите на г-жа Атанасова:

„Времето, което децата отделят напоследък за четене на книги, намалява заради интереса им към новите технологии. Наша отговорност, на учителите и родителите, е да променим тази тенденция. Насърчавайки децата да изберат книги, да ги прочетат и да гласуват в „Бисерче вълшебно”, т. е. да дадат своето мнение, е един добър начин за това.“

На 20 февруари писателката се срещна с ученици от ОУ „Йордан Йовков“. Ето какво сподели учителката Ивелина Иванова за срещата:

„Днес ни гостува детската писателка Анета Дучева. Тя ни представи своята най-нова книжка „Пиано от картон“, която е включена в кампанията „Бисерче вълшебно“ 2017.
Г-жа Дучева ни разказа историята на малката Алекс, която живее в бедност само с майка си. Момичето има силно желание да свири на пиано, което се сбъдва с благосклонната помощ на учителката й по музика. След разболяването на госпожа Иванова обаче, новата учителка няма време да се занимава с детето. Отчаяната Алекс си прави пиано от картон, за да продължи да се упражнява. Как ще завърши историята на Алекс? Ще прочетем книжката и ще разкажем.

Благодарим на г-жа Дучева за увлекателния разказ и огромното търпение към децата и техните въпроси! А сега отиваме да четем!“