Най-добрата научнопопулярна детска книга за 2011 с издание на български

Книгата „Планетата Земя. Как съществува светът, в който живеем?“ на издателство „ФЮТ“ спечели наградата Royal Society Young People’s Book Prize за 2011 г. Наградата се присъжда на научнопопулярни книги, които най-добре запознават младите читатели с научните факти и е насочена към книги за деца до 14 години, посветени на различни научни теми.

Номинираните книги трябва да са публикувани за първи път на английски език през годината, предходна на тази, за която се връчва наградата. Авторите на номинираните книги получават по £1000 паунда, а победителят получава голямата награда от £10 000 паунда. Първоначално жури, съставено от възрастни, излъчва 6 книги, участващи във финалната надпревара. Книгата победител се избира от жури, съставено от над 1000 деца от цяла Англия.

Наградата за научно-популярна детска книга се връчва от 1988 г. насам с цел насърчаване на писането, публикуването и четенето на книги, които достъпно обясняват на младите хора различни аспекти от науката. „Планетата Земя. Как съществува светът, в който живеем?“ е третата книга, издадена на български език, която печели престижната награда. През 2008 г. наградата печели книгата „Научни опити и художествени проекти”, а „Светът под микроскоп” е победител през 1999 г.

Вижте и видеото, в което участници от детското жури представят номинираните книги за 2011 г.: