Тези, които пишеха историята: Саладин

Признавам, че историята не е силната ми страна, което не означава, че не обичам книги на историческа тематика. Просто не след дълго, цялата информация мистериозно се изпарява от ума ми. Когато попаднах на историческия комикс „Саладин“ (изд. „Унискорп“), реших, че съчетанието от текст и картинки може да бъде много полезно за читатели с моето затруднение.

Личността на Саладин или Юсуф Салах ад-Дин ибн Аюб ми бе абсолютно непозната. Оказа се една от най-известните исторически фигури в арабския свят от 12-и век – един от предводителите на мюсюлманската съпротива срещу втория кръстоносен поход, султан на сарацините в Сирия и Египет през втората половина на века. За любителите на компютърните игри ще бъде интересен фактът, че той е един от лидерите в игрите Civilization IV и Medieval II: Total War: Kingdoms.

Роден през 1137 г., още като момче е представен от чичо си Ширкух на емира на Алепо Нур ал-Дин. Тогава се ражда и мечтата му да превземе Йерусалим и да обедини цяла Сирия. До смъртта си Саладин остава обсебен от тази идея и животът му е подчинен на войната.

Съвсем естествено сценаристът Матийо Мариол е наблегнал на ключови битки в живота на Саладин – тези при Хатин и Акра, както и дълго преследваното превземане на Йерусалим през 1187 г. Динамиката и ужасът на бойните сцени са предадени майсторски от художника Роберто „Дакар“ Мели.

В края на комикса е събрана информация за живота и личността на Саладин, времето, в което е живял и дори карта на Светите земи и Близкия изток. Историкът и преподавател по история на исляма в Университета на Монпелие-3 Жюлиен Лоазо е свършил отлична работа при подбора на органичен обем данни, така че личността на Саладин да се разкрие достоверно пред читателите. Ако и вие като мен за пръв път чувате за тази историческа личност, препоръчвам ви първо да прочетете тази информация, за да се ориентирате след това по-лесно в разказваната история и бойните действия.

Преводът е на Евелина Пенева, а изданието е луксозно – голям формат, твърди корици и плътна гланцова хартия. Всичко това, заедно с добре разказаната с думи и образи история, направи „запознанството“ ми със Саладин интересно, увлекателно и, надявам се, трайно. Всъщност „Саладин“ е част от поредицата „Тези, които пишеха историята“, която включва „Конкистадор“ и комикси за Луи XIV, Наполеон, Чингис хан и т.н. Надявам  се да видим и тях на български.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg. Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.