Теорията на Дарвин за „Произход на видовете“, адаптирана за деца

Българката Сабина Радева, родом от Русе, но живееща в Лондон, преди време постига невероятен успех в платформата за набиране на средства Kickstarter. Тя потърси финансиране за новаторската си идея – да адаптира за деца книгата „Произход на видовете“ на Чарлз Дарвин – един от най-важните трудове, посветени на еволюцията.

Интересът към книгата на илюстраторката с магистърска степен по молекулярна биология е толкова голям, че изданието не само е реализирано, но е преведено на 31 езика. То вече е достъпно и на български с логото на изд. „Сиела“ и в превод на самата Сабина Радева и Юлиян Коджаков. Ето какво ще откриете между твърдите корици…

„Много, много отдавна, още преди да са съществували хората, светът изглеждал съвсем различно от днешния. Още от зараждането на живота на Земята миниатюрните организми, растения и животни се променяли бавно, в продължение на милиони години, благодарение на процеса, който наричаме еволюция.“

Така авторката започва прегледа на еволюционната теория, вълнувала учени като Жорж-Луи Леклерк дьо Бюфон или Жан-Батист Ламарк. Но едно е ясно – пътуването на английския естествоизпитател Чарзл Дарвин с кораба „Бийгъл“ е отправната точка за разкриване тайните на еволюцията.

Сабина Радева споменава бегло, както подхожда на книга за по-малки деца, 20-годишния упорит труд на Дарвин, чиято кулминация е „Произход на видовете“, публикувана през 1859 г. С много илюстрации и познати за децата примери (гълъби, кучета, чинки) авторката разказва ясно и достъпно какво са видовете, родовете, вариациите, как видовете се променят, за да оцеляват и какво е естественият отбор.

В книгата е представено и дървото на живота на Дарвин, чрез което той се опитва да обясни теорията си. Радева не е пропуснала да спомене и трудностите, пред които е била изправена теорията – част от въпросите, които евентуално биха задали съвременниците на Дарвин, са намерили обяснението си и в неговата книга, а съответно – и в разказа на Сабина.

Докато четат, децата ще научат повече за липсата на междинни форми, които да наблюдаваме, пропуските в геоложкия запас, инстинктите, миграцията, сходствата между живите същества.

„Докато планетата се върти по установения закон за гравитацията, от най-просто начало са се развили и продължават да се развиват безкрай най-красиви и прекрасни форми.“

Чарлз Дарвин

В края на книгата ще откриете систематизирани най-важните заключения на английския естествоизпитател за еволюцията чрез естествен отбор. В обяснителна бележка Сабина Радева пояснява, че е избрала да представи единствено книгата на Дарвин пред детската аудитория, което обяснява доста от липсващата информация за самия учен и експедициите му.

Особено интересно е приложението, в което Радева представя новата научна информация по отношение на доказано остарелите част от труда на Дарвин. В него ще прочетете и за Алфред Уолъс, разработил подобна теория, но и за ДНК, гените, наследствеността, измененията и мутациите, естествения отбор, епигенетиката, сравнителната ембриология. С по няколко кратки и разбираеми изречения Радева обяснява сложна научна информация, за което безспорно заслужава адмирации.

Особено много ми допадна секцията „Грешни заключения“, в която авторката отговаря на митовете като:

  • Еволюцията обяснява произхода на живота на земята
  • Еволюцията доказва, че произхождаме от маймуните
  • Ако животно от един вид роди животно от друг вид, това е еволюция
  • Еволюцията не може да се наблюдава

Изданието завършва с кратък речник, благодарности и биографична справка за Радева. Преводът от английски език е на самата авторка и Юлиян Коджаков, а редакцията е дело на Юлия Спиридонова и Димитър Николов. 

Илюстрациите на Радева са модерни, семпли, което улеснява възприемането на сложната информация от читателите. Хартията е приятна на допир, твърдите корици са задължителен елемент и са налице. За любителите на игри също има специално предложение – на форзаца на книгата са изобразени най-различни видове пеперуди, които могат да бъдат потърсени в природата. Ако пък нямате възможност за такава разходка на открито, потърсете снимки на видовете и разберете защо носят такива имена – например бръмбар Херкулес или Тополова пеперуда.

Изданието е подходящо за деца от 6 години нагоре, предвид сложната материя. На мен лично в началото ми липсваше повече информация за самия учен, но пояснението в края, че това е преглед на труда на Дарвин, ми даде обяснение за липсата. Компенсирах я с изданието „Кратки пътеводители в биографии забележителни. Чарлз Дарвин“ (изд. „Таймлайнс“).

Вземете книгата с 10% отстъпка от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.