Тайнственият остров на Туве Янсон

Снимка: Ларш Янсон

В рамките на специалния ни „Месец на МУМИНИТЕ“, организиран съвместно с изд. Дамян Яков, се опитахме да ви представим не само книгите и героите, но и любопитни факти от живота на тяхната създателка Туве Янсон.

Снимка: Ларш Янсон

Както вече сте разбрали, Туве е даровита художничка и писателка, посветила голяма част от живота си на муминтроловете. Освен това обаче, тя пише книги за възрастни и често черпи вдъхновение в творчеството си от загадките на Финския залив.

Първо, когато авторката все още е малко момиче, баща й имал навика да наема за лятото рибарска колиба, от която двамата наблюдавали гръмотевичните бури.

Снимка: Ларш Янсон

После, макар и собственик на студио в  Хелзинки, в периода от 1964 до 1992 г. Туве живее в малка къща на остров Кловхару с приятелката си Туулики Пиетила.

Днес къщата на острова се стопанисва от местна организация и ако имате щастието да пътешествате до Финландия, непременно пробвайте да посетите интересната къща, пълна със спомените на бележитата писателка.

Междувременно не пропускайте да видите видеото от Кловхару: 

Прочетете кратките биографични данни за Туве Янсон, запознайте се с преводачите на българските издания – Теодора Джебарова и Анелия Петрунова, включете се в конкурса ни с муминтролски въпроси и непременно разберете как мумините се превърнаха в легенда с много лица.

Автор: Вал Стоева