Тайните на безсмъртния Никола Фламел: Чародейката

Поредицата за безсмъртния Никола Фламел достигна своя край. За съжаление на феновете по света, приключението, започнало от един малък старинен сборник, скрит в книжарничката на Никола Фламел, естествено достигна до своя епичен край. Битки, предателства и нови приятелства. Сила на волята и храброст, достойни за богове и безсмъртни. С “Чародейката” Майкъл Скот довежда до епичен край приключението на алхимика, вещера, магьосника, некроманта, чародейката и двамата близнаци Джош и Софи, оставяйки читателя без дъх. Защото съдбата на света изисква здрави нерви, обединени усилия и сплотеност, каквито само най-силните Древни и Потомци са способни да покажат.

Пътешествието на Фламел и съпругата му Пернел, в което са заплетени и мистичните близнаци Джош и Софи Нюман, започва в книгата “Алхимикът”. Двете деца откриват, че са специални – Злато и Сребро, способни да спасят света. Или да го унищожат. Техните аури са с неограничени възможности, но трябва да бъдат пробудени, преди някой от злите Древни да успее да ги убие. А желаещите са много: богинята Бастет, разни чудовища и отвратителни твари, служещи на Тъмните древни. Докато се опитва да спаси близнаците от гибел, семейство Фламел преодолява нечувани прегради и превежда Софи и Джош през лей-порталите по света, за да се срещнат със своите учители. Вещицата от Ендор, триликата богиня Хеката, Жана д`Арк, Скатах Сянката – всички са решени да помогнат на двете деца да открият истината за пророчеството.

По пътя си към своята съдба Софи и Джош откриват много страхотни приятели – богове и безсмъртни, сблъскват се със страховити врагове като Николо Макиавели и доктор Джон Дий и дори побеждават или разгневяват куп митични същества от митологиите на десетки култури. Двете деца са заплашени от раздяла, а в предпоследната книга Софи и Джош се отправят по различни пътища към потъналия град Дану Талис – древната столица на света, изчезнала преди десет хиляди години. Двамата трябва да намерят сили и да се преборят със съдбата си – един да унищожи света и друг – да го създаде.

В последната книга – “Чародейката” – Майкъл Скот описва събитията, разиграли се в последните моменти на съществуването на Дану Талис. Докато част от Древните желаят гибелта на старата столица, други се опитват да изменят линията на времето, попадайки в онази благоприятна ниша, позволяваща империята на Древните да просъществува. На каква цена? Огромна, безспорно! Ключова фигура в шантавия план на боговете Изида и Озирис, представящи се за родители на Джош и Софи, играят тъкмо близнаците. Те трябва да се подчинят, да станат владетели и да управляват гордо Дану Талис. За нещастие и двамата решават, че ще са променливата, която древните богове не вземат под внимание. Променлива, тъй опасна и непредсказуема, че е способна да разруши най-светлите копнежи на истинските богове.

Последната битка протича паралелно в Дану Талис преди десет хиляди години и в Сан Франциско в наши дни. Древният Прометей лети на рукма вимана и се сражава с воини анпу на върха на пирамида, а същевременно разгромява непобедимите спарти на Голдън Гейт. Цагаглалал се сбогува и Авраам Мага и същевременно съживява приятелите си. А семейство Фламел открива нови съюзници в битката срещу злия Шолотъл и неговата армия от кръвожадни зверове. Краят е неизбежен, но само един ще победи. Златото или Среброто? Двамата, които са един; един да създаде света и друг да го унищожи.

Поредицата “Тайните на безсмъртния Никола Фламел” е една от любимите ми. Определено е за по-сериозни читатели, които ще бъдат грабнати от напрегнатия сюжет. Редицата митологични персонажи, вплетени успешно в книгите като герои, събуждат любопитството на тийнейджърите, а епичните битки и магичните елементи са в състояние да приковат вниманието и на най-нетърпеливия читател.

Един съвет: не се опитвайте да четете книгите в разбъркан ред – започнете отначало, защото иначе няма да усетите тръпката от майсторството на Майкъл Скот.

Не пропускайте и останалите книги от поредицата: “Алхимикът”, „Магьосникът„, „Вълшебницата„, „Некромантът„, „Вещерът„.