Тайните агенти на Дядо Коледа и докладът за Боби

Дядо Коледа седи в своята къща в планината Корватунтури, а Севернякът непрестанно довява писма с желания на децата. Дългият списък на малкия Боби от Пловдив се вее като опашка след кратичкото му изявление, че е „най-послушното момче на света“.

Макар Дядо и Баба Коледа да се майтапят по адрес на Боби и неговото послушание, възрастната жена все пак решава, че може би с възрастта детето е намалило своите щуротии. Без да е убеден в думите й, Дядо Коледа решава да изпрати агентите си да проверят случая.

Какви може да са тези тайнствени агенти? Не са нито джуджета, нито елфи (те правят подаръци!). Агенти Кълвач, Черешарка, Червеношийка, Синигер, Щиглец, Сврака и Ушата сова са готови да проследят Обекта… ъъ, Боби и да докладват за неговите пакости. Макар и безбройни, всички щуротии на Боби сякаш са от добри намерения – като скриването на вредния телефон на госпожата от градината или срязването на кашмирения пуловер на мама, за да направи палто на птичката.

Подозренията на момченцето, че птиците го „шпионирват“, се оказват напълно основателни. Но тези шпиони, които докладват само за пакостите, разбират, че детето е с добро сърце и се заемат да разследват кое го кара да прави лошотии.

Заключенията от разследването им са колкото логични, толкова и неочаквани за читателите. А развръзката със сигурност ще ви накара да се смеете с глас и да изтриете по някоя сълза от радост.

Книгата на Юлия Спиридонова е като свеж коледен дъх на ябълки и канела, на джинджифилови курабийки и стотици детски усмивки, опаковани в пъстра опаковка. Посланията на авторката достигат и до мъниците, и до техните родители, които често забравят от какво наистина имат нужда децата. Не се сещате? От вълшебство, разбира се. Изпитаната рецепта на Юлка за набавяне на вълшебства в неограничени количества, е в състояние да сближи малки и големи – коледен подарък, от който наистина имаме нужда!

Автор: Вал Стоева