Тайната градина, вдъхновила Франсис Бърнет, отваря врати за посетители

Запознайте се с Great Maytham Hall, къща за гости, намираща се в близост до Ролвендер, Кент, Англия. Онова, което впечатлява в нея, са градините, които я обгръщат. Те са много, но само една привлича вниманието на писателката Франсис Ходжсън Бърнет. Вдъхновена от престоя си там, тя успява да сътвори няколко романа, един от които остава класика в детската литература – „Тайната градина“. А най-хубавото е, че според статия на kentonline.co.uk, градините стават достъпни за всеки, който желае да почерпи вдъхновение.

Разположена на близо 69 декара, Great Maytham Hall притежава красиво цъфтящи градини, включително, розова и зеленчукова, тераса и езерце с риби, както и тревни площи, водещи до спираща дъха гледка. Отвъд стените се разстилат гористи местности, а на предния вход има цъфтящ син зюмбюл, скрит под уютния дървесен балдахин.

Сегашният вид на къщата и градините е проектиран през 1909 г., за тогавашния й собственик  Джон Тенънт. Според историята, Тенънт обикалял цялата страна в търсене на къща, но се спрял точно на тази, понеже го уверили, че районът бил с най-малко валежи.

В момента къщата  е място за сватбени мероприятия, има частни имоти, което я прави рядко достъпна за посещения. Въпреки това, като част от проекта „Национални градини“ (National Gardens Scheme), тази година тя отваря врати веднъж месечно от април до август. Има план да бъде възстановена и вратата, вдъхновила Франсис Ходжсън Бърнет, тъй като е била зазидана при последното преустройство на къщата през 1909 г.

Американската писателка Франсис Ходжсън Бърнет, която написва и „Малкият лорд Фаунтлерой“, наема къщата за гости през 1898 г. По време на престоя си там, с помощта на една червеношийка, тя открива скрита сред бръшляна врата към обрасла и неподдържана градина, датираща от 1721 г. Захваща се да я реставрира и засажда много рози. Така се ражда и идеята за написването на „Тайната градина“ (изд. „Ентусиаст“).

Това е един от моментите, в които осъзнаваме, че нещо, за което сме чели, наистина съществува. Тайната градина на Мери Ленъкс е там, в Англия, и те очаква да я откриеш! А ако пътуването до Обединеното кралство не е по силите ти в момента, наслади се на очарователната история, разказана от Франсис Ходжсън Бърнет.

Превод и адаптация: Борислава Григорова